AFM Vergunning
Goudprijs: 52,75 per gram -0.54%
Zilverprijs: 712,40 per kilo -0.0367%

Goudreserves Kazachstan naar 378 ton

08 november 2019 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

De goudreserves van Kazachstan zijn in augustus gestegen naar 378 ton. De centrale bank van Kazachstan zag haar goudreserves verdubbelen de laatste jaren. Goud dient voor veel landen als anker in het monetaire systeem, ondanks dat er geen officiële koppeling is van goud aan een valuta.

Kazachstan is sinds enkele jaren, net als Rusland en China, flink aan het klimmen op de lijst van landen met de grootste goudreserves. Centrale banken kopen jaarlijks ongeveer 12% van de wereldwijde goudproductie op. In 2016 kocht Kazachstan 36 ton goud op. In 2017 kwamen de aankopen uit op 40 ton, 11% meer dan in 2016.

In 2018 werd er 50 ton gekocht. Ten opzichte van 2017 een stijging van 25%. De goudvoorraad van Kazachstan bestond twee jaar geleden nog uit 198 ton. In augustus kocht het land 4 ton.

Kazachstan heeft 66% van haar reserves in goud

Inmiddels bestaan de reserves van Kazachstan voor 66% uit goud. De jaarlijkse goudmijnproductie van Kazachstan is sinds 2012 meer dan verdubbeld en levert inmiddels ongeveer 85 ton op. De centrale bank koopt jaarlijks meer dan de helft op. China is het land met de grootste goudproductie ter wereld. Op nummer 2 en 3 staan respectievelijk Australië en Rusland. Op nummer 4 staat Amerika.

Op de lijst van landen met de grootste goudreserves staat Kazachstan op nummer 13. In de top 10 van staan 4 Europese landen. Duitsland heeft de grootste goudvoorraad gevolgd door Italië, Frankrijk en Nederland. De goudreserves van Nederland bestaan uit 612 ton goud. Dit vertegenwoordigd een waarde van €26 miljard.

Op nummer 12 staat Portugal. Kazachstan zal naar verwachting eind van 2019 een grotere goudvoorraad hebben dan Portugal. De munt van Kazachstan, de Kazachse Tenge, is in de laatste 2 jaar 2 jaar met ruim 21% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De zwakkere munt en een groeiende goudvoorraad houden het monetaire systeem in evenwicht en de zwakkere munt stimuleert tegelijkertijd de economie. Dit principe hanteren meer landen maar gaat uiteindelijk ten koste van de waarde van vermogen. Inflatie is een sluipmoordenaar. Goud dient al duizenden jaren als beschermer tegen koopkrachtverlies.

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Goud koopt vanaf 10 gram?
  • De premie slechts 0,7% boven spotprijs is?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Zilver kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Zilver koopt vanaf 1 kg?
  • Zonder btw?
  • De premie slechts 4% boven spotprijs is (waneer u zilveren munten koopt is het minimaal 20%)?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Op nu een account

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken