Goud: 34,89 0.02%
Zilver: 431,27 0%

Goudreserves Duitsland nu grotendeels in Frankfurt

28 december 2016 in Goud

Goudreserves Duitsland liggen inmiddels voor het grootste gedeelte opgeslagen in Frankfurt. Duitsland heeft na Amerika de grootste goudvoorraad ter wereld. In 2012 lag nog twee derde van de goudreserves opgeslagen in Parijs en in New York. De Duitse bevolking eiste een audit op de posities. Daarnaast wilden de Duitsers dat het goud grotendeels terug zou worden gehaald naar eigen land.

De Bundesbank maakte in 2012 bekend om zo’n 674 ton van het Duitse goud terug naar eigen land te halen. Het proces zou ongeveer 7 jaar in beslag nemen met een gemiddelde van 96 ton per jaar. In 2013 kwam de repatriëring heel langzaam op gang met in totaal 37 ton goud. In 2014 haalde Bundesbank 120 goud terug en in 2015 werd zo’n 200 ton terug gehaald.

Na de meest recente update van de Bundesbank in december van 2016 blijkt er inmiddels 1403 ton goud in Frankfurt te liggen. Procentueel is dat 41,4% waarmee het grootste deel niet meer In New York maar in Frankfurt ligt . De doelstelling is dat 50% van de totale goudreserves voor het jaar 2020 in eigen land dient te liggen. Dat betekent dat de Bundesbank nog zo’n 288 ton goud moet terughalen in de komende 3 jaar. De grote vraag is of de Bundesbank haar plan zal aanpassen en de andere helft ook naar Frankfurt gaat verplaatsen.

De repatriëring van goud door centrale banken speelt steeds breder. Ook in zowel België als in Oostenrijk is een steeds sterkere vraag naar een audit en/of het terughalen van de goudreserves naar eigen land. Vorig jaar maakte De Nederlandse Bank bekend zo’n 122 ton goud terug te hebben gehaald uit New York.

In de oude situatie bevond 11% van de goudvoorraad in Nederland, 51% in de VS, terwijl het resterende deel in Canada (20%) en het Verenigd Koninkrijk (18%) opgeslagen was. De locatieverdeling volgens het herziene beleid ziet er als volgt uit: 31% in Amsterdam, 31% in New York, terwijl de percentages voor Ottawa en Londen met respectievelijk 20 en 18 onveranderd blijven.

Het was groot nieuws dat Nederland in korte tijd en zonder aankondiging vooraf een dergelijke hoeveel goud terug te halen naar Amsterdam terwijl Duitsland een 7-jarenplan moest voorbereiden om het Duitse Goud terug te halen.

Goudreserves Duitsland goed voor 3381 ton

Duitsland heeft na Amerika de grootste goudvoorraad gemeten op de absolute hoeveelheid. De VS beschikt volgens de officiële cijfers over 8133 ton goud. Duitsland staat op nummer 2 met 3381 ton goud.

Overzicht landen met grootste goudreserves
Goudreserves landen 2016

Goudreserves landen 2016

De goudreserves van China en Rusland zijn de hardst groeiende. In 2015 kocht de Russische Centrale Bank 208 ton goud op. In 2016 kocht de Russische centrale bank 196 ton goud op in de eerste 11 maanden van dit jaar. Als we kijken naar de goudvoorraad van landen als percentage van hun tot reserves dan staan alleen Amerika en Duitsland in de top 6.

Goudreserves op basis van percentage van de reserves

Goudreserves landen percentage 2016

Goudreserves landen percentage 2016

Opvallend is dat landen als Griekenland en Portugal relatief veel van hun reserves in goud hebben zitten. Zo staat Griekenland op positie 3 met 69% en Portugal op nummer 4 met 68% van de reserves in goud. Nederland heeft 55% van haar reserves in goud zitten. De goudreserves Duitsland hebben een waarde van zo’n €125 miljard.

Schrijf je hieronder in voor het laatste nieuws over de goudmarkt en open een account en koop goud voor slecht 0,7% boven spot!

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in voor het laatste nieuws over Goud en Zilver.