Goud: 34,89 0.02%
Zilver: 431,21 0%

Goudreserves China dalen voor het eerst in 17 jaar

08 januari 2017 in Goud

Goudreserves China zijn sinds het jaar 2000 alleen maar gegroeid. De centrale bank van China rapporteerde tot juli 2015 geen maandelijkse wijzigingen in de goudreserves maar kwam ongeveer om de 6 jaar met een update. Sinds juli 2015 rapporteert de People’s Bank of China de wijzigingen in de goudreserves maandelijks en conform de wijze waarop Westerse centrale banken dit doen.

Vanaf juli 2015 bleek uit de maandelijkse updates dat China samen met Rusland de grootste kopers van goud waren onder de centrale banken. Rusland kocht in 2015 208 ton goud op. De centrale bank van China kocht vanaf juli tot en met december van 2015 103 ton goud op.

Over geheel 2016 zijn de cijfers van Rusland nog niet bekend maar in de eerste 11 maanden kochten de Russen 199 ton goud op. China kocht in 2016 tot en met juni op “normale snelheid” goud op. Vanaf juli werden de aankopen een stuk kleiner en daalde de maandelijkse aankopen van ongeveer 15 ton naar zo’n 5 ton. In oktober kocht de People’s Bank of China (PBoC) nog 4 ton op maar in november werd geen goud gekocht. In de eerste 11 maanden stond de teller op plus 80 ton.

Goudreserves China vallen terug naar 1821 ton

Uit de laatste cijfers blijkt dat de waarde van de goudreserves van China, eind december t.o.v. eind november, is gedaald van $69,785 naar $67,878 miljard. De goudprijs is in die periode gedaald met 1,7% terwijl de totale daling van de goudreserves uit kwam op 2,7%. Dit betekent dat de centrale bank van China in december zo’n 20 ton goud heeft verkocht.

Goudreserves China

Dit was, volgens de cijfers die bekend zijn, de eerste keer dat China goud verkocht sinds het jaar 2000. Rusland kocht juist relatief veel goud op in oktober en november. De centrale bank van Rusland deed in oktober de grootste aankoop sinds 1998. De goudreserves van China zijn door de verkoop teruggevallen naar 1821. De goudreserves staan op jaarbasis 59 ton hoger. Procentueel zijn de goudreserves 3,3% gegroeid ten opzichte van december 2015.

China zag de totale reserves in december met $41 miljard krimpen. De Yuan is in 2016 6,6% van haar waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloren. Dit is de grootste daling van de Chinese munt sinds 1994. Trump heeft al aangekondigd hoge importheffingen op Chinese producten te overwegen. Dit zou nog veel meer neerwaartse druk op de Chinese munt zetten.

Door de daling van de Yuan of Renminbi kiezen Chinezen steeds meer om hun geld in andere valuta’s aan te houden. De Chinese overheid heeft recent maatregelen aangekondigd om deze beweging tegen te gaan. Chinezen mogen $50.000 per jaar omwisselen naar andere valuta. Voor dergelijke transacties dienen ze nu meer informatie te verschaffen. Het geld mag niet worden gebruikt om bezitting zoals huizen en aandelen in het buitenland te kopen.

De verkoop van goud in december door de Chinese centrale bank zal met name het gevolg zijn van een gelijkwaardige herverdeling van de lagere reserves. Een verdere afbouw van de goudreserves is niet aannemelijk. Grotere goudreserves stutten juist het vertrouwen in de munt.

De Russische roebel was de best presterende munt in 2016 gemeten in dollars. De roebel steeg meer dan 21% afgelopen jaar. De Egyptische pond was de grootste daler in 2016 met een verlies van ruim 58%.

Schrijf je hieronder voor het laatste nieuws.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in voor het laatste nieuws over Goud en Zilver.