AFM Vergunning
Goudprijs: 51,38 per gram 0.22%
Zilverprijs: 542,74 per kilo 0.0112%

Goudprijs zakt onder de $1200 per troy ounce

13 augustus 2018 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

De goudprijs zakt onder het niveau van $1200 per troy ounce. Dit prijsniveau is anderhalf jaar geleden voor het laatst gezien. Ook de zilverprijs noteert in Amerikaanse dollars op het laagste niveau in 2 jaar tijd. Ondanks de valuta-onrust in onder andere Turkije profiteren de prijzen van goud en zilver hier niet van.

De Turkse lira is de laatste 2 weken hard gedaald. De Turkse munt leed eerder vooral onder hoge inflatie in het land en de weigering van de centrale bank om de marktrente te verhogen en de economie af te koelen. Deze problemen spelen nog steeds, maar in de laatste weken kwam daar nog het conflict met Amerika bij.

De VS legde afgelopen week sancties op aan de Turkse ministers voor Justitie en Binnenlandse Zaken. De Amerikaanse president Trump wil dat Turkije de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrijlaat. Amerikaanse onderdanen mogen nu geen zaken meer doen met de ministers en de bezittingen van de Turkse politici die onder de Amerikaanse jurisdictie vallen, zijn bevroren.

De Turkse lira is sinds eind juli gedaald met 40% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Erdogan adviseerde afgelopen week de Turkse bevolking om Amerikaanse dollars en goud om te wisselen in Turkse lira’s. Vandaag verloor de Turkse lira weer 7% van haar waarde. In 2013 kon je 2 Turkse lira’s inwisselen voor een Amerikaanse dollar. Inmiddels kost het bijna 7 Turkse lira’s voor een dollar.

Goudprijs zakt door sterkere Amerikaanse dollar

De basis van de goudprijs is de Amerikaanse dollars. Wanneer de dollar stijgt dan wordt goud internationaal gezien duurder. Dit zet weer druk op de vraag naar goud. Minder vraag vertaalt zich in een lagere goudprijs. De dollar-index, de waarde van de dollar ten opzichte van een mandje van de grootste valuta’s, staat op het hoogste punt sinds mei 2017.

De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar staat momenteel rond de $1,14. De euro heeft in iets meer dan 7 maanden 5% van haar waarde verloren ten opzichte van de dollar. De goudprijs in euro’s noteert momenteel op €33.840 per kg. Twee weken geleden bereikte de goudprijs €33.560 per kg. In februari van het jaar 2016 is dit niveau voor het laatst gezien.

De valuta-onrust in de wereld is momenteel hoog. Vroeg of laat zou zich dit moeten vertalen in meer vraag naar goud. Goud dient voor de meeste beleggers als veilige haven. Voor de Chinezen en de Indiërs is dit een standaard gegeven. Een lagere goudprijs resulteert veelal in een grotere vraag naar goud.

De goudprijs is dit jaar in euro’s iets meer dan 3% gedaald. Zilver staat bijna 6% lager in euro’s.

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff. U koopt goud al vanaf 10 gram en zilver vanaf 1 kilogram. Check op goud kopen onze verkoopprijzen! Ook hebben geregeld voorraad beschikbaar in de SALE

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken