Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell

Gepubliceerd op 23 nov 2021
door Corné van Drogenbroek

De goudprijs daalde de afgelopen 2 dagen nadat de voorzitter van de FED, Jerome Powell, werd herbenoemd. Powell zal nog 4 jaar het monetaire beleid in de VS bepalen.

De 10-jaars rente steeg van 1,55% naar 1,65% na de herbenoeming van Powell. Een hogere rente is op korte termijn negatief voor een belegging in goud.

Juist nu de rente zo laag staat biedt goud een goed alternatief voor spaargeld. Maar belangrijker is dat reële rente (rente minus inflatie) negatief is.

De rente kan dan stijgen maar de inflatie stijgt nog veel harder. Hierdoor treedt er een snellere geldontwaarding op. Wat uiteindelijk weer positief is voor goud.

De goudprijs daalde in Amerikaanse dollars onder de $1800 per troy ounce. In euro’s zakte goud van €52.600 naar het niveau van €51.200 per kg.

Ook staat de zilverprijs lager. Zilver daalde van net boven de €700 naar het huidige niveau van €672 per kg.

Euro daalt hard ten opzichte van de dollar

De euro heeft in de laatste 6 maanden flink terrein verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De waarde van de Europese munt daalde met ruim 8%.

De FED voert een minder ruim monetair beleid dan de ECB. Hierdoor is de Amerikaanse dollar aan het stijgen ten opzichte van de euro. De FED moet ook wel want de inflatie in de VS is bijna twee keer zo hoog als in Europa.

Powell zal flink aan de bak moeten aangezien de inflatie in de VS is opgelopen naar ruim 6%. Toen het inflatiecijfer 2 weken geleden bekend werd gemaakt profiteerde de goudprijs hiervan.

De goudprijs is dit jaar in euro’s met 2,7% gestegen. Als het inflatiecijfer in december hoger is dan verwacht dan kan de goudprijs hier verder van profiteren.

Goud kopen met account van Doijer & Kalff

Met het account van Doijer & Kalff koopt u zeer gemakkelijk en veilig fysiek goud. Een aankoop kan al vanaf 10 gram. Tien gram heeft ongeveer een waarde van €500.

Het goud wordt op naam opgeslagen. Veel klanten kopen maandelijks goud om zo een stuk vermogen op te bouwen. De opslagkosten zijn vanaf €60 per jaar. Hiervoor kunt u voor €10.000 aan goud opslaan.

Koopt u meer, bijvoorbeeld voor €20.000 , dan betaalt u €120 per jaar (ofwel 0,6% per jaar). U kunt dan met een gerust hart op vakantie en u hoeft niet met edelmetaal over straat. Dat risico is volledig uitgesloten.

Onze terugkoopgarantie van 99% van de waarde van de goudprijs is misschien wel het belangrijkste voordeel. Wanneer u edelmetaal thuis heeft en het wilt verkopen, dan moet nog maar blijken welke prijs u ontvangt en hoe snel u kunt verkopen.

Corné van Drogenbroek

Partner

Corné is sinds 2010 verbonden aan Doijer & Kalff. Hij heeft een groot netwerk in de wereld van edelmetaal. Corné is met name betrokken bij de strategische kant van Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice