Goudprijs: 35,41 per gram -0.01%
Zilverprijs: 456,44 per kilo -0.0014%

Goudprijs stijgt harder dan Goudmijnen

02 augustus 2017 geplaatst in Goud

Goudprijs is in 2017 harder gestegen dan de aandelen van de 5 grootste goudmijnen. Veel beleggers die een positie in goud willen hebben overwegen tevens een positie in de aandelen van goudmijnen. Een aandeel in een goudmijn heeft meer variabele dan een positie in fysiek goud maar in veel gevallen stijgt de aandelenkoers van de goudmijnen harder dan de goudprijs.

Zo is er naast de hoogte van de goudkoers de kwaliteit van het management, mogelijke politieke ontwikkelingen in het land waar de goudmijn zich bevindt, stakingen, ongelukken in de goudmijn etc. die de aandelenkoers van de goudmijn positief dan wel negatief kan beïnvloeden.

In veel gevallen stijgt de koers van de aandelen van goudmijnen harder dan de goudprijs. De reden dat de aandelen harder stijgen dan de goudprijs is dat de kosten van de mijn gelijk blijven terwijl de opbrengsten stijgen omdat de goudprijs stijgt.

Nadat goud in 2016 steeg met 8,8% stegen de aandelenkoersen van de 5 grootste goudmijnaandelen met ongeveer 100%. De koersen van de goudmijnaandelen waren flink afgestraft de laatste jaren en herstel lag in de lijn van der verwachtingen.

De vraag is of de aandelen van de grootste goudmijnen te hard zijn gestegen ten opzichte van de prijs van goud.

Goudprijs stijgt met 10% in 2017

In 2017 is de goudprijs met ruim 10% gestegen, gemeten in de Amerikaanse dollar. De aandelen van de 5 grootste goudmijnen zijn gestegen met 7,3%. Hiermee blijven de aandelenkoersen dit jaar achter bij de goudprijs en is de relatief harde stijging van de goudmijnaandelen in 2016 deels gecorrigeerd.

Over de periode van 2011 tot en met 2017 is goud met 25% gedaald. In juli 2011 stond goud op $1628 per troy ounce versus $1219 op  1 juli 2017. De HUI, index waarin alle goudmijnen zijn vertegenwoordigd,  daalde in die periode met 64%, waarmee de goudmijnaandelen 2,5 keer harder daalde dan de goudprijs.

De aandelen van de 5 grootste goudmijnaandelen daalden in die periode met 23% en zijn in die periode dus minder hard afgestraft dan de aandelen van alle goudmijnen die in de HUI vertegenwoordigd zijn. De HUI is in 2017 met 7,14% gestegen.

Over een nog langere periode blijkt dat de goudprijs veel beter heeft gepresteerd dan de HUI. Vanaf het jaar 2002 is de HUI gestegen met 38%. Goud is in deze periode gestegen met 287%. Een belegging in fysiek goud heeft dus veel meer rendement opgeleverd dan een belegging in de HUI.

De goudprijs is sinds 2001 met ruim 11% gemiddeld per jaar gestegen.

Open hier een account en koop fysiek goud voor slechts 0,7% boven spotprijs en vanaf slechts 10 gram.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.