Goudprijs stijgt 12,2% in 2022

Gepubliceerd op 05 mrt 2022
door Reinoud Bogert

De goudprijs is deze week in euro’s naar een nieuw record gestegen. Afgelopen vrijdag sloot goud op €57.936 per kg.

Goud is dit jaar ruim 12% meer waard geworden. Het rendement in euro’s is verstrekt omdat de waarde van de euro flink is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro is in iets meer dan 2 maanden met 3,8% in waarde gedaald.

De inflatie staat momenteel rond de 7% en begint een bedreiging te worden voor de economie. Tegelijkertijd is er de situatie rondom Oekraïne. Beleggers worden onrustig en de aandelenmarkt is hard gedaald de afgelopen weken.

Goud fungeert als veilige haven in tijden van onrust. Ook zilver vervult deze rol. De zilverprijs is in 2022 harder gestegen dan de goudprijs. De waarde van zilver in euro’s is in ruim 2 maanden met 14% toegenomen.

Goud versus de AEX

Waar goud en zilver hard zijn gestegen is de AEX gedaald. De Amsterdamse index staat sinds de laatste handelsdag in 2021 op een verlies van bijna 16%.

Daarmee is het verschil tussen de AEX en fysiek goud met 30% toegenomen in het voordeel van goud. Een vergelijkbaar beeld zien bij de prijsontwikkeling van Bitcoin. De cryptomunt is, gemeten in euro’s, in 2022 met ruim 12% in waarde gedaald.

De goudprijs staat in Amerikaanse dollars (nog) niet op een nieuw record. De prijs in dollars noteert momenteel $1974 per troy ounce. Het vorige record kwam uit op $2042. Dit target komt inmiddels wel flink dichterbij.

Het risico op stagflatie neemt toe. Hoge inflatie in combinatie met een stagnerende economie is een situatie waarin goud het in het verleden zeer goed heeft gedaan.

Op lange termijn heeft een belegging in goud uitstekende cijfers. En dat is waar onze klanten naar kijken. Bescherming van koopkracht is zeer actueel en noodzakelijk. Goud biedt hier een goed oplossing voor.

Wilt u ook beleggen in goud en zilver? Open dan een account en koop edelmetaal in combinatie met beveiligde opslag. Vanuit het online account kunt u zeer gemakkelijk fysiek goud en zilver aan- en verkopen tegen de beste prijzen in de markt.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice