Goudprijs steeg 7,1% in eerste kwartaal van 2020

Gepubliceerd op 09 Apr 2020

De goudprijs is flink gestegen in het eerste kwartaal van dit jaar. De prijs eindigde op 31 maart 2020 op €46.630 per kg. Goud is daarmee 7,1% in waarde gestegen. Met name de laatste 2 weken van maart is de prijs hard opgelopen. Het coronavirus heeft de financiële markten onder druk gezet.

De Amsterdamse aandelenbeurs verloor in het eerste kwartaal 20% van haar waarde. Aandelen doken in koers omlaag. De  goudprijs bleef goed liggen. De zilverprijs had net als de aandelen te lijden onder de angst voor een economische neergang. Bijna 60% van de vraag naar zilver is afkomstig vanuit de industrie.

De zilverprijs verloor, net als de AEX, 20% van haar waarde. Op 31 maart 2020 sloot de prijs op €408 per kilogram. Inmiddels is de prijs weer deels hersteld en noteert de prijs in euro’s rond de €450 per kg. Eind december 2019 stond de koers van zilver op €512 per kg.

COVID-19 verstoort ook de productie van edelmetaal

Net als bijna elke andere sector heeft COVID-19 ook de goudsector verstoord. De meeste raffinaderijen in Zwitserland vielen 2 weken geleden stil. Tegelijkertijd is de recycling van goud teruggevallen. Dit in combinatie met een zeer sterke vraag naar goud heeft de toelevering van nieuwe goudbaren stilgelegd.

Deze week hebben enkele raffinaderijen toestemming gekregen van de Zwitserse overheid om de productie weer op te starten. Er wordt nog niet op volle capaciteit geproduceerd maar er is een begin. De komende weken zullen er waarschijnlijk meer productielocaties opgestart worden waarmee de “goudstroom” weer op gang kan komen.

Om deze reden hebben wij de afgelopen weken geen nieuwe orders kunnen accepteren. Dit gold zowel voor goud als voor zilver. Inmiddels zijn nieuwe orders weer mogelijk! De premies zijn wel hoger dan omdat de raffinaderijen momenteel ook hogere premies hanteren.

De goudprijs noteert om dit moment €50.900 per kg. Zilver staat momenteel op €462 per kg.

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Goud koopt vanaf 10 gram?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden
20-09-2021

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB
09-09-2021

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB

Goudprijs blijft boven de $1800 na aankondiging tapering FED
29-08-2021

Goudprijs blijft boven de $1800 na aankondiging tapering FED