Goudprijs staat 4,8% hoger in 2022

Gepubliceerd op 19 feb 2022
door Reinoud Bogert

De goudprijs heeft een sterke start gemaakt in 2022. De onrust rondom Oekraïne is recent een bepalende factor geweest in stijging van de prijs.

Tegelijkertijd is de hoge inflatie minimaal zo bepalend geweest. Beleggen in goud rendeert met name goed wanneer er sprake is van sterke inflatie.

Het laatste inflatiecijfer, gemeten volgens de Europese rekenmethode, kwam uit op 7,6%. Een geldontwaarding van ruim 7% in een jaar tijd is serieus te noemen.

Een bedrag van €100.000 verliest, met dit inflatiecijfer, €7600 per jaar aan koopkracht. Na 5 jaar blijft er in dit tempo nog maar €67.000 aan koopkracht over.

Goudprijs stijgt 4,8% in 2022

Goud is, gemeten in euro’s, in de afgelopen 7 weken 4,8% gestegen. Per kilogram komt dit neer op een stijging van €2463. In geheel 2021 steeg de goudprijs 3,8%.

De zilverprijs deed het met een stijging van 3,3% minder goed. Zilver werd in 7 weken tijd €22 per kilogram meer waard. In het verleden was dit beeld vaker te zien.

De goudprijs steeg bijvoorbeeld in de periode van 2009 tot en met 2011 met factor 2. In eerste instantie bleef de ontwikkeling in de zilverprijs achter op die van de goudprijs.

Wat later dan goud, begon de zilverprijs te stijgen. De stijging ging ook een stuk harder dan bij goud. Uiteindelijk ging de zilverprijs met factor 4 omhoog.

Goud-zilver ratio

De goud-zilver ratio geeft aan met hoeveel ounces zilver je 1 ounce goud kunt kopen. De verhouding wordt door beleggers vaak geraadpleegd om te kijken welk edelmetaal ondergewaardeerd is ten opzichte van de ander.

De goud-zilver ratio noteerde de laatste 20 jaar tussen de 30 en de 125. Momenteel staat de goud-zilver ratio op 1 op 79. Er zijn dus 79 ounces zilver nodig om 1 ounce goud te kopen.

Hieronder een grafiek van de goud-zilver ratio in de laatste 20 jaar:

goud-zilver ratio

Bron: Goldprice

De gemiddelde ratio ligt de laatste jaren rond de 1 op 58. Zilver lijkt, op basis van dit gemiddelde, ondergewaardeerd ten opzichte van goud.

Ondanks dat beide edelmetalen elkaar zeer sterk volgen in prijsontwikkeling, zijn de fundamenten behoorlijk verschillend. Het grootste deel van de vraag naar zilver is afkomstig vanuit de industrie.

Het grootste deel van de vraag naar goud is afkomstig voor de productie van gouden sieraden. Beleggers spelen bij beide edelmetalen een belangrijke rol. Zij bepalen feitelijk of er een tekort of een overschot is.

Mocht u goud of zilver willen kopen dan kunt u een account bij ons openen. Goud kopen kan vanaf 10 gram en zilver is te koop vanaf 1 kilogram. Klik hier om een account te openen.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice