Goud: 34,91 0.03%
Zilver: 431,56 0%

Goudprijs heeft slechtste maand in 2017

30 september 2017 in Goud

Goudprijs is in september van dit jaar flink gedaald. De verzwakking van de Amerikaanse dollar in combinatie met geopolitieke spanningen rondom Amerika en Noord-Korea hebben de goudprijs eerder dit jaar nog naar het hoogste punt van 2017 gebracht. Het hoogste punt van $1346 per troy ounce werd bereikt op 8 september.

Goud steeg in iets meer dan 8 maanden met $190 per troy ounce. Een stijging van 16,4%. Vanaf het hoogste punt van $1346 is de goudprijs inmiddels $68 per troy ounce gedaald. De daling van afgelopen maand resulteert in de slechtste prestatie van goud op maandbasis sinds november 2016.

Prestatie van de goudprijs in Amerikaanse dollars

Goudprijs prestaties in 2017

In september daalde de goudprijs in Amerikaanse dollars met 2,8%. In november van het jaar 2016 was de maandelijkse daling in de goudprijs groter met 8%. In euro’s was september niet de slechtste maand van dit jaar. Afgelopen juni daalde goud in euro’s met 3,9%. Het percentage in september lag op -2,2%.

Prestaties van de goudprijs in euro’s

Goudprijs prestatie 2017 in €

In de bovenstaande diagrammen is duidelijk te zien dat de goudprijs in Amerikaanse dollars in 6 van de 9 maanden is gestegen. Goud euro’s laat een heel ander beeld zien. In 2 van de 9 maanden is de goudprijs in euro’s gestegen. De goudprijs staat dit jaar in Amerikaanse dollars 11,4% hoger. In euro’s is de goudprijs juist gedaald met 1,1%.

Goudprijs daalt naar $1250 en zal dan weer stijgen volgens ABN AMRO

De ABN AMRO gaf afgelopen vrijdag een update over haar visie betreft de ontwikkelingen in onder andere de goud- en zilverprijs. De bank gaf aan dat de goud- en zilverprijs op 8 september een voorlopige top bereikte omdat de reële rente op de 10-jaars staatsobligatie het dieptepunt heeft gezien.

De Amerikaanse dollar heeft hierdoor terrein terug gewonnen. De zilverprijs is sindsdien 10% gedaald en goud is zo’n 6% teruggevallen. Voor de komende dagen en weken gaat de ABN AMRO uit van een verder herstel van de Amerikaanse dollar. Hierdoor kan goud, in het meest logische scenario, terugvallen naar $1250 per troy ounce volgens de bank.

Het niveau van $1250 ligt rond het 200-daags gemiddelde in de goudprijs. Een daling onder dit niveau zal volgens de ABN AMRO de trend in de rally van dit jaar in gevaar brengen. Maar de bank gaat ervan uit dat de reële rente in de VS zal dalen en dat de Amerikaanse dollar uiteindelijk terrein gaat verliezen.

Twee weken geleden gaf de ABN AMRO een update over de koersdoelen van de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar. De bank verhoogde het koersdoel voor de wisselkoers en gaat dus uit van een verdere verzwakking van de dollar. Het koersdoel voor het vierde kwartaal ging van 1,15 naar 1,20. In het eerste kwartaal van 2018 stijgt het koersdoel van 1,15 naar 1,22.

De ABN AMRO gaat uit van een wisselkoers van 1,25 in het tweede kwartaal en 1,27 in het derde kwartaal. In het vierde kwartaal  van 2018 verwacht de bank dat de euro/dollar naar 1,30 zal stijgen. Een stijging van ruim 2,6% vanaf het huidige niveau. De goudprijs zal eind 2018 naar $1450 oplopen volgens de ABN AMRO. Een stijging van ruim 13%.

Bijna elke week bieden wij een hoeveelheid goud en zilver, dat we in de markt opkopen, aan in de SALE.

Accounthouders kunnen deze voorraad kopen tegen spotprijs. Onze reguliere verkoop van goud is continu beschikbaar voor slecht 0,7% boven spotprijs.

Open Account

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in voor het laatste nieuws over Goud en Zilver.