AFM Vergunning
Goudprijs: 48,07 per gram -0.76%
Zilverprijs: 607,26 per kilo -0.0187%

Goudprijs naar hoogste punt in 6,5 jaar tijd

20 juli 2019 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

De goudprijs heeft een mooie week achter de rug. Beleggers in goud zagen hun positie in goud in 5 dagen tijd met ruim 1% stijgen. In de eerste 7 maanden staat goud inmiddels 13,5% hoger. Het huidige niveau van €40.830 per kg is het hoogste punt in 6,5 jaar tijd. In september 2012 werd het hoogste punt bereikt van €44.000 per kg.

Na het commentaar van onder andere de FED en de ECB eerder deze maand zijn de rentes sterk gedaald. De ECB heeft aangegeven bereid te zijn om alle wapens uit de kast te halen wanneer deflatie dreigt. De centrale bank is in december van 2018 gestopt met het opkoopprogramma waardoor de balans ruim verdubbeld is.

Na het beëindigen van het opkooppogramma stond een reeks van renteverlagingen gepland. Deze reeks zou eind van dit jaar worden gestart. Nu blijkt er na 6 maanden alweer veel animo om het zogenaamde “strengere beleid” over boord te gooien en de markt te voorzien van goedkoop geld.

De daling van de rente is goed nieuws voor goud. Een belegging in goud kent geen rente. Sparen, obligaties, verhuurd vastgoed, dividendaandelen etc. kennen deze rente wel. Dit is voor veel beleggers een reden om goud niet te kopen maar te kiezen voor deze zogenaamde “yield”.

Maar wanneer de rente rond het nulpunt noteert of zelfs negatief, dan levert spaargeld en obligaties niets op waardoor goud juist interessanter wordt dan alleen een bescherming tegen koopkrachtverlies. Dat is een van de voornaamste reden van de stijging in de goudprijs.

Zilverprijs stijgt 6,9% is een week tijd

De zilverprijs is lang achtergebleven ten opzichte van de stijging in de goudprijs. Deze week heeft zilver een flinke inhaalslag gemaakt. Vorige week stond zilver nog op hetzelfde niveau als eind december 2018. De afgelopen 5 dagen steeg de prijs met 6,9% ofwel €30 per kilogram.

Obligatiebelegger Michael Krautzberger van BlackRock zou het niks verbazen als de rente nog altijd negatief is over 20 jaar. Krautzberger is specialist Europese obligaties binnen Blackrock en refereert naar de situatie in Japan waar de Bank of Japan als jaren deflatie bestrijd via diverse strategieën waaronder het opkopen van aandelen.

De koers van de centrale banken is in ieder geval duidelijk. De inflatiedoelstelling moet worden gehaald. Dat is de enige manier om de schuldenposities van landen, bedrijven en particulieren te verlagen. Dat betekent dat de waarde van de valuta’s in de landen verder zullen dalen ten opzichte van hard assets zoals goud, zilver, grond, olie, vastgoed etc.

Uit een poll van Bloomberg blijkt dat de meeste economen ervan uitgaan dat de ECB in januari weer zal starten met het opkopen van staatsobligaties.

Deze week is de goudprijs gesloten op €40.830 per kilogram en de zilverprijs op €465 per kilogram.

Goud Kopen bij Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff de laagste opslagkosten heeft in de markt? Verzekerd, beveiligd en apart op naam opgeslagen in Nederland. Doijer & Kalff biedt goudbaren aan vanaf 10 gram. Wij hebben goudbaren van 10, 50, 100, 250, 500 en 1000 gram.

Zilver is te koop in eenheden van 1 kg BTW-vrij. Momenteel kost 1 kg zilver €483 omgerekend €15,03 per oz.

Opslag is vanaf €60 per jaar

Open een account

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken