AFM Vergunning
Goudprijs: 48,81 per gram 0%
Zilverprijs: 669,83 per kilo 0%

Goudprijs naar hoogste niveau in 1,5 jaar

24 januari 2018 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Goudprijs heeft een sterke start gehad in 2018. De zwakke Amerikaanse dollar heeft de goudprijs in dollars flink doen stijgen. Inmiddels staat goud $50 per troy ounce hoger dit jaar. Vanaf het moment dat de FED de laatste renteverhoging invoerde (op 13 december 2017) is de goudprijs met $118 per troy ounce gestegen.

Procentueel is de waarde van goud in 2018 in Amerikaanse dollars met 3,8% toegenomen. Sinds medio december staat de goudprijs al 9,5% hoger. Goud noteert op dit moment $1356 per troy ounce. Het is het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Op 3 augustus 2016 werd voor het laatste de $1357 bereikt.

De dollar index, de Amerikaanse dollar versus de valuta’s van de belangrijkste handelspartners van de VS, is in 2018 met 3,3% gedaald. De index staat op het niveau dat voor het laatst is gezien in december van het jaar 2014. De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar is in 2018 met 3,4% gestegen. Sinds medio december van 2017 met +5,7%.

Waardestijging Goudprijs in euro’s

De waardestijging van goud is in euro’s door de verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro, een stuk minder sterk geweest. Per kilogram is goud €370 in waarde gestegen (ruim 1%). Vanaf medio december is de goudprijs in euro’s met €1254 per kg, ofwel 3,7% toegenomen.

De stijging van de goudprijs is zowel in dollars als in euro’s bemoedigend. Volgens Ole Hansen, hoofd grondstoffen binnen Saxo Bank, ligt er technisch gezien een weerstand in de bandbreedte tussen de $1357 en $1380. Wanneer de goudprijs dit niveau weet te doorbreken dan kan goud verder stijgen naar $1450 tot $1484 per troy ounce, volgens de analist.

Hansen gaf vandaag in een interview met Kitco aan dat goud een goed momentum kent. De inflatieverwachtingen, een zwakker wordende Amerikaanse dollar, de prijstrend in grondstoffen en de huidige politieke en financiële risico’s dragen hieraan bij. Vandaag zakte de dollar verder in waarde nadat de Amerikaanse minister van financiën aangaf dat een lagere dollar goed voor Amerika is.

Volgens Hansen neemt de vraag naar goud toe door de behoefte aan bescherming en diversificatie in de portefeuilles van beleggers. Daar komen de geopolitieke en economische risico’s bij. Sinds Trump aan de macht is zijn de geopolitieke risico’s toegenomen aldus Ole Hansen. Momenteel ligt een handelsoorlog op de loer. Daarnaast spelen de spanningen rondom Noord-Korea, Iran versus de VS een belangrijke rol.

De zilverprijs is in 2018 met 3,2% gestegen naar het huidige niveau van $17,50 per troy ounce. Sinds medio december staat de prijs van zilver al 12,3% hoger.

Klik hier voor het live volgen van de goudprijs en hier voor het volgen van de zilverprijs.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken