010 - 254 0080
Goudprijs: 36,71 per gram 0.01%
Zilverprijs: 415,32 per kilo -0.0005%

Goudprijs onder druk door outlook FED

15 december 2016 geplaatst in Goud, Zilver

Goudprijs heeft de laatste maanden flink wat waarde verloren. De renteverhoging, die gisteren officieel bekend is gemaakt, heeft de goudprijs onder druk gezet. Goud daalde vanaf begin juli van $1366 per troy ounce naar het huidige niveau van $1137. Procentueel komt dit neer op een daling van 16,7%. Tegelijkertijd steeg de dollar ten opzichte van de euro waardoor de daling van goud in euro’s een stuk lager uitkomt. De goudprijs in euro’s is sinds het hoogste punt van begin juli met 12% gedaald maar staat dit jaar nog steeds 11% hoger.

De euro staat inmiddels op het laagste punt in bijna 14 jaar tijd en noteert momenteel $1,0492. In 2,5 jaar tijd heeft de euro zo’n 25% van haar waarde verloren. De laatste keer dat er sprake was van pariteit (een wisselkoers van 1,0) dateert uit de zomer van 2002. De FED verhoogde gisteren de rente met 25 basispunten naar het niveau van 0,5%. Verder gaf Janet Yellen aan dat de FED naar verwachting de rente in 2017 drie keer zal verhogen. Dat was het echte nieuws want de markt ging eerder uit van 2 renteverhogingen voor komend jaar. De wisselkoers tussen de euro en de dollar van iets onder de 1,05 is technisch een belangrijk punt. Vanmiddag komt er een inflatiecijfer in de VS over november naar buiten. Wanneer dit cijfer hoger dan verwacht is dan kan de euro onder dit punt dalen.

De renteverhoging was bijna volledig verwerkt in de goudprijs maar de hogere frequente van het aantal renteverhogingen in 2017 niet. Hier is de daling van gisteren en vandaag aan te danken. Goud staat in euro’s 1% lager dan gisteren.

goudprijs

Zilverprijs verliest bijna 2% na besluit FED

De zilverprijs hield zich in eerste instantie goed maar moet vandaag toch wat winst van dit jaar terug geven. De prijs per kilo is sinds gisteren met €8 gedaald naar het niveau van €508. Over geheel 2016 staat de zilverprijs 24% hoger, gemeten in euro’s. Mocht de dollar de komende dagen verder stijgen dan zal zowel de zilver-als goudprijs verder onder druk komen te staan.

zilverprijs

Sinds juli is de zilverprijs een aantal keer gedaald naar het niveau van €500 per kilo. Deze momenten zijn in de bovenstaande grafiek duidelijk de zien en bleken een belangrijke steun in de vorming van de zilverprijs.

De grootste goud ETF heeft in de eerste 10 maanden van dit jaar een enorme instroom van nieuw kapitaal gezien. In totaal groeide het belegd vermogen met 326 ton goud. Sinds eind oktober van dit jaar er sprake van een flinke uitstroom. Gisteren werd er 7 ton verkocht. Vanaf het hoogste punt is er inmiddels 121 ton goud weer verkocht. Momenteel staat de totale instroom in 2016 nog steeds 205 ton in de plus.

Open een account en koop goud vanaf 10 gram voor slechts 0,7% boven spotprijs!

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.