Goud: 34,90 0.03%
Zilver: 431,30 0%

Goudprijs daalt in aanloop naar rentebesluit

02 mei 2017 in Goud

Goudprijs is in de laatste 2 weken tijd met $35 ofwel 2,7% gedaald. Goud daalde van $1290 naar $1255 per troy ounce. Woensdag 3 mei is de eerstvolgende datum dat de FED weer bijeenkomt. De markt gaat uit van een redelijk grote kans dat de rente in juni van dit jaar zal worden verhoogd. De kans op een renteverhoging aanstaande woensdag lijkt zeer gering.

De Amerikaanse dollar heeft in de laatste 2 weken 2,6% van haar waarde verloren ten opzichte van de euro. De reden van de daling van de wisselkoers tussen Amerikaanse dollar versus de euro heeft hoofdzakelijk te maken met de uitslag van de Franse verkiezingen. Na de eerste ronde bleek dat de liberale Emmanuel Macron het op gaat nemen tegen de Marine le Pen. Peilingen voorspellen een daverende overwinning voor Macron. Een overwinning van Marine le Pen zou de euro zwaar onder druk zetten.

Een zwakkere Amerikaanse dollar is over het algemeen positief voor de ontwikkeling van de goudprijs. Maar dit was de laatste weken niet het geval. De geopolitieke spanningen tussen Amerika en Noord Korea zijn niet verder geëscaleerd en enigszins naar de achtergrond verdwenen. Dit in combinatie met een op het oog populairdere Macron versus Le Pen heeft de vraag naar goud verzwakt. De goudprijs gemeten in euro’s zakte ongeveer 5% in 2 weken tijd.

Verloop goudprijs in euro in de laatste maand

Goudprijs

Tegenover een zwakkere vraag naar safe havens staan recente economische data die zwakker waren dan voorzien. Op vrijdag 5 mei 2017 wordt er weer een banencijfer in de Verenigde Staten bekend gemaakt. Uit de laatste cijfers bleek dat er 98.000 banen waren gecreëerd. Het laatste cijfer was fors lager dan de verwachting. Voor aanstaande vrijdag gaat de markt ervan uit dat er 185.000 extra banen zijn gecreëerd in april. Bij een tegenvallend cijfer zal de goudprijs zich na verwachting kunnen herstellen van de recente daling.

In 2017 heeft de FED de rente inmiddels een keer verhoogd. In maart werd de rente met 25 basispunten verhoogd naar het huidige tarief van 1%. De goudprijs stond vlak voor de renteverhoging maart net boven de $1200 per troy ounce. Sindsdien staat de prijs van goud nog steeds ruim 4,5% hoger. Analisten gaan ervan uit dat de FED in 2017 in totaal 3 renteverhoging zal realiseren. De eerstvolgende wordt verwacht in juni. Aanstaande woensdag zal met name de verwachting in de woorden van de FED zwaar worden gewogen.

Via een account bij Doijer & Klaff koopt u goud voor 0,7% boven spotprijs. Via de SALE gaan wij geregeld goud en zilver aanbieden tegen spotprijs!

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in voor het laatste nieuws over Goud en Zilver.