AFM Vergunning
Goudprijs: 48,81 per gram 0%
Zilverprijs: 669,83 per kilo 0%

Goudprijs bereikt bodem in derde kwartaal

16 augustus 2018 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

De goudprijs staat sinds eind mei sterk onder druk. Goud noteerde eind mei in euro’s nog boven de €36.000 per kg. Het hoogste punt in 2018 lag op €36.253 per kg. Dit was op 29 mei van dit jaar. De goudprijs noteert inmiddels op $1178 per troy ounce. In euro’s staat de goudkoers momenteel op €33.390 per kg.

In Amerikaanse dollars ziet het beeld er anders uit. Het hoogste punt was op 25 januari 2018. De koers noteerde toen $1362 per troy ounce. Medio april bewoog de goudprijs in dollars nog steeds rond de $1360 per troy ounce. In de maanden hierna verloor de goudprijs terrein. Deze week werd het laagste punt ($1167) in anderhalf jaar tijd bereikt.

Het huidige niveau in euro’s is ongeveer €1500 lager dan de koers op de laatste handelsdag van 2017. De sterke Amerikaanse dollar maakt goud internationaal gezien een stuk duurder. De euro is in 2018 zo’n 5,2% verloren ten opzichte van de dollar. Dit betekent bij een gelijkblijvende goudprijs dat Europeanen ruim 5% meer moeten betalen voor een goudbaar.

Door de stijging van de dollar daalt de goudprijs om bovenstaande reden. In andere valuta’s is de Amerikaanse dollar nog veel harder gestegen. India is het land dat samen met China de grootste goud kopers van de wereld zijn. In beide landen leven in totaal 5 keer zoveel inwoners dan in geheel Europa.

De Indiase roepie is dit jaar bijna 10% in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Indiërs kopen ongeveer 30% van de jaarlijkse goudproductie op. Wanneer goud 10% duurder wordt door de daling van de Indiase munt dan vertaalt zich dat naar minder vraag vanuit India. Goud in Indiase roepies is slechts 0,7% gedaald in 2018.

Diverse munten / valuta’s uit opkomende markten dalen hard de laatste weken en maanden. De Turkse lira is hier een goed voorbeeld van. De Turkse munt is in een kleine 8 maanden 53% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Turken hebben alle reden om nu juist goud te kopen om hun koopkracht te beschermen. Maar de daling van de munt heeft goud flink duurder gemaakt.

Goudprijs zal stijgen vanaf het vierde kwartaal volgens ABN AMRO

Volgens ABN AMRO zal de goudprijs in het derde kwartaal het laagste punt bereiken. De bank gaf een update waarin het koersdoel voor eind 2018 en 2019 werd herhaald. De analiste van de bank, Georgette Boele, bleek recent een van de meest accurate voorspellers van de goudprijs.

In een rapport gaf Boele aan dat de goudprijs de komende week het dieptepunt zal bereiken. De analiste verwacht dat goud in het vierde kwartaal zal stijgen naar $1250 per troy ounce. Vanaf het huidige niveau betekent dat een rendement van 6,1%. ABN AMRO gaf aan dat de short posities op recordniveau staan. Investeerders hebben massaal gegokt op lagere prijzen en dit heeft zich uitbetaald tot nu toe.

Echter is er volgens de bank weinig ruimte voor een groei in deze shortpositie omdat alle investeerders die negatief waren op de ontwikkeling in de goudprijs al short zitten. Dit is een van de redenen dat de bank de komende weken een bodem in de goudprijs verwacht te zien.

ABN AMRO verlaagde eind april het koersdoel voor goud. De voornaamste reden was dat de bank een sterkere Amerikaanse dollar voorzag. De bank had het juist. Vanaf dat moment steeg de dollar index met bijna 8% en daalde de goudprijs als gevolg hiervan van $1351 naar het huidige niveau van $1178 per troy ounce.

Maar volgens Boele speelt de Chinese munt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de goudprijs. De recente daling van Chinese yuan heeft geresulteerd in een angst voor een kleinere vraag naar goud vanuit China. De analiste gaf aan dat naast de Amerikaanse dollar de Chinese yuan een belangrijke drijver is voor de goudprijs.

Boele denk dat de Chinese overheid een verdere daling van de Chinese munt zal voorkomen. Dit is positief voor de goudprijs. De bank gaat uit van een gemiddelde goudprijs in 2019 van $1325 per troy ounce. Voor eind 2019 gaat de bank uit van een goudprijs van $1400 per troy ounce. Vanaf het huidige niveau zou dat een rendement betekenen van 19%.

Voor zilver verwacht de bank een zilverprijs van $17 per troy ounce in het vierde kwartaal. De huidige zilverprijs noteert $14,74. Eind 2019 gaat de ABN AMRO uit van een stijging van zilver naar $20 per troy ounce, wat neer komt op een stijging van 35%.

Open via deze link een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 10 gram voor slecht 0,7% boven spotprijs. Met een account koopt u zilver per kilogram BTW-vrij en voor slechts 4% boven spot.

Check ook eens de SALE

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken