AFM Vergunning
Goudprijs: 48,81 per gram 0%
Zilverprijs: 669,83 per kilo 0%

Goudprijs 2014 : stijging van ruim 7% in eerste weken

13 februari 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Goudprijs 2014, het jaar 2014 is goed begonnen voor de belegger in goud. De goudprijs steeg in de eerste 45 dagen met 7%, gemeten in Amerikaanse Dollars. De stijging in Euro’s was nog beter met 7,8%. Sinds het taperen (afbouwen van de geldcreatie) is gestart door de FED is de goudprijs juist gestegen. Een belangrijke rol in de stijging was de onrust in de zogenaamde opkomende markten. Deze onrust vertaalde zich in vallende valuta’s en een grotere vraag naar safe havens, zoals goud.

Goud als Safe Haven

In de landen India, Turkije, Brazilië, Rusland en Zuid Afrika verloren de valuta’s veel waarde in korte tijd. Wanneer we kijken over een langere periode dan zien we dat goud haar rol als safe haven goed vervuld. De goudprijs noteerde in september van 2011 rond de $1900 per troy ounce. In Amerikaanse Dollars gemeten daalde de goudprijs 32% naar $1290, het huidige nivo. Als we de goudprijs bekijken in deze periode in bijvoorbeeld de Indiase Roepie, dan blijkt dat goud 10% is gedaald. De goudprijs gemeten in de Indonesische Roepie geeft over deze periode zelfs een positief rendement. We projecteren hier een periode waarin de goudprijs een van de zwaarste dalingen in de geschiedenis heeft mee gemaakt.

Goudprijs 300% gestegen

De goudprijs is de afgelopen 14 jaar met zo’n 300% gestegen. Goud blijkt tot op heden een zeer lucratieve “belegging” te zijn. Met name in gebieden of periodes waarin de valuta’s onder druk staan doet goud het nog veel beter. Gezien de groei van de monetary base in de VS is de stijging niet verwonderlijk. De monetary base groeide van $800 miljard naar ruim $3400 miljard!

Zilverprijs

De zilverprijs steeg minder hard dan goud in de eerste 45 dagen van 2014. In Amerikaanse Dollars steeg zilver 4,2% en in Euro’s was de stijging 5%. Meestal beweegt de zilverprijs harder dan de goudprijs. De zilverprijs daalde vorig maar liefst 37% en sinds de top in de zilverprijs in 2011 is de prijs van zilver 60% gedaald.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken