AFM Vergunning
Goudprijs: 51,34 per gram 0.18%
Zilverprijs: 540,71 per kilo 0.0092%

Goudmijnsector onder water bij Goudprijs van $1300

04 juli 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Goudmijnsector is eigenlijk failliet bij een goudprijs van $1300 per troy ounce. Dit is de stelling van Mark Bristow, CEO van Randgold Resources. Volgens Bristow is de goudwinningindustrie niet in staat om rendement te maken bij een goudprijs van $1300 of lager. De consequentie van een falende goudmijnsector zou tot gevolg hebben dat het aanbod van goud daalt, de goudprijs op zou moeten lopen bij een gelijk blijvende fysieke vraag.

Wanneer het aanbod harder groeit dan de vraag dan zakt de prijs. Dat was het beeld van de goudmijnsector in de jaren negentig. De periode erna verminderde het aanbod van goud en schoor de prijs omhoog. Maar de goudwinning industrie staat bekend om het investeren tijdens de perioden dat de goudprijs stijgt en niet in staat om deze investeringen te ondersteunen tijdens prijsdalingen.

Goudmijnsector heeft last van Afnemende Gradaties

De sector ervaart een afname in de gradaties van goud in de grond. Het gemiddelde gradatiecijfer, uitgedrukt in concentratie van aantal grammen goud per ton grond, van de sector is gedaald van 2,6 gram per ton naar 1 gram per ton. Goudmijnen moeten dus het dubbele aantal tonnen draaien voor dezelfde hoeveelheid goud. Hierdoor zijn de kosten enorm gestegen en is een goudprijs van $1300 per troy ounce of lager niet rendabel voor de meeste goudmijnen.

Randgold is als aandeel genoteerd in Londen en aan de Nasdaq. Het bedrijf was een van de weinige bedrijven in de sector die haar activa en financiële funding gebaseerd heeft op een goudprijs van $1000 per troy ounce. Randgold is op weg naar een productie van een miljoen ounces goud voor dit jaar.

Randgold hanteert qua financiële rapportage geen All-In Sustaining Cost (AISC) methode van de World Gold Council. Volgens Bristow hebben bedrijven gekozen voor deze methode als toevlucht omdat ze niet winstgevend zijn. De AISC-methode zou volgens hem “jiggery-pockery” zijn.

Alle andere sectoren rapporteren hun financiën volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS) of de General Accepted Recordkeeping Principles (GARP). Waarom doet de goudmijnsector dit anders vraagt Bristow zich af. Het is omdat we als sector niet rendabel zijn en dus proberen we ons rendabel te laten lijken.

Toen de goudprijs van $1900 naar $1300 daalde ging de sector eigenlijk failliet. Volgens Bristow zijn de bedrijven die de  AISC-methode gepromoot hebben allemaal weg bij de World Gold Council. Er was niet een accountant in de wereld die de cijfers op basis van AISC wilde auditen. De IFRS en GARP is de norm gebleven.

De goudmijnsector maakt volgens Bristow onvoldoende geld zelfs als de goudprijs met $1000 zou stijgen en het aanbod gelijk zou blijven. Al het collectieve vermogen van de goudmijnsector is in stand gehouden. Sommigen, zoals Randgold, maakten winst maar vele miljarden Dollars zijn geïnvesteerd maar produceren minder goud. De goudmijnsector moet volgens Briwtow de manier van zaken doen veranderen. Meer transparantie en meer samenwerkingen aangaan. Bristow leidt Randgold sinds de oprichting 19 jaar geleden.

De goudprijs noteert dus rond de kostprijs en noteert momenteel $1321,85 per troy ounce.

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken