AFM Vergunning
Goudprijs: 51,41 per gram 0.25%
Zilverprijs: 543,70 per kilo 0.0122%

Goudmijnen staan 22% hoger dit jaar

24 april 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Goudmijnen deden het slecht in 2013. Door de daling van de goudprijs daalde de goudmijnen nog veel harder. Barrick Gold Corp daalde van $50 begin 2012 naar een dieptepunt van $14 per aandeel in 2013. Newmont Mining daalde van $60 begin 2012 naar $21 begin van dit jaar. De daling van de goudprijs heeft ervoor gezorgd dat veel goudmijnen nieuwe projecten in de ijskast hebben gezet en veel meer op de kosten zijn gaan letten. Een aantal goudmijnen zoals AngloGold heeft projecten moeten afstoten om de kosten onder controle te houden.

Goudmijnen boeken positief rendement in eerste maanden van 2014

In de eerste maanden van 2014 is de goudprijs gestegen met zo’n 6,5% (24-04-2014). De 5 grootste goudmijnen ter wereld boekten een positief rendement van ruim 22%. De leverage die goudmijnen hebben op de goudprijs kwam daarmee uit op een factor van 3,4. AngloGold is de sterkste stijger met een rendement van 55%. Het bedrijf heeft last gehad van stakingen in Zuid Afrika, heeft een groot project verkocht en moest noodgedwongen het dividend moeten schrappen.

Gesprekken over fusie tussen Barrick Gold Corp en Newmont Mining

Afgelopen week zouden er gesprekken zijn geweest tussen Barrick Gold Corp en Newmont Mining in verband met een mogelijke fusie. De twee grootste mijnbouwbedrijven ter wereld zijn al eerder met elkaar in gesprek geweest maar de fusiegesprekken zijn inmiddels weer afgebroken. De bedrijven samen hebben een beurswaarde van boven de $30 miljard. In fusie in de toekomst is niet uitgesloten. De koers van Newmont Mining steeg op de berichten. Het aandeel boekte een winst van ruim 10% deze week. Het aandeel Barrick Gold Corp daalde na deze berichten met ruim 5%.

De CEO van Barrick Gold Corp ziet een sterke stijging van de goudprijs de komende jaren. Klik hier om het artikel te lezen.

Wanneer Jamie Sokalsky, de CEO van Barrick Gold, gelijk krijgt en de goudprijs stijgt naar de $2000 per troy ounce dan kunnen de goudmijnen een sterke rally tegemoet zien. Een potentiele stijging van zo’n 170% per aandeel voor de goudmijnen lijkt dan reëel.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken