Goudmijnen stijgen 38%

Gepubliceerd op 06 feb 2016
door Reinoud Bogert

Goudmijnen bleven in de eerste drie weken van 2016 achter bij de stijging in de goudprijs. De aandelen van de 5 grootste goudmijnen ter wereld daalden met ruim 4% terwijl de goudprijs met 4% steeg.

Op 20 januari van 2016 stonden slechts 2 goudmijnen in koers hoger dit jaar. De andere goudmijnen zagen de aandelenkoers tussen de  8% en 20% dalen.

Inmiddels staat de goudprijs met ruim 10% hoger in 2016 en zijn de aandelen van de 5 grootste goudmijnen sterk in koers opgelopen.

Koersontwikkeling tot en met 20 januari van 2016:

Koersontwikkeling tot en met 5 februari van 2016:

Goudmijnen
Goudmijnen 2016

Zowel Barrick Gold als AngloGold stegen in koers in de eerste 3 weken van 2016. Inmiddels staan alle aandelenkoersen in de plus voor dit jaar maar staan beide goudmijnen minimaal 50% hoger dan op de laatste handelsdag van 2015.

Barrick Gold zag haar aandeel met 57,5% stijgen en het aandeel Anglogold steeg 51,2%, waarmee beide goudmijnen het beste presteren binnen de groep.

De aandelen van de grootste goudmijnen zijn gemiddeld met 38% gestegen terwijl de goudprijs met 10,61% is gestegen. De goudmijnen zijn dus met factor 3,7 harder gestegen dan de goudprijs.

Het achterblijven van de aandelen van de goudmijnen in de eerste 3 weken van 2016 is inmiddels goed gemaakt en heeft de oplettende belegger een stevig rendement opgeleverd.

Ontwikkeling goudprijs 

De goudprijs is dit jaar met $112 per troy ounce gestegen. Tegenvallende economische data, een zwakkere Amerikaanse Dollar en daarmee een kleinere kans op een tweede renteverhoging door de FED heeft de goudprijs goed gedaan.

Afgelopen vrijdag werd het laatste banencijfer bekend gemaakt. De gemiddelde verwachting was dat er zo’n 190.000 banen bij zouden zijn gekomen.

De werkelijkheid viel tegen met 156.000 banen. De goudprijs reageerde in eerste instantie negatief maar herstelde in de loop van de dag. Afgelopen vrijdag sloot de goudprijs op het hoogste niveau in 3 maanden tijd.

De koers van goud zal technisch gezien boven de $1150 – $1155 moeten blijven om van een uitbraak te kunnen spreken. In de afgelopen jaren werd elke bijna uitbraak weer teniet gedaan. Met name de tegenvallende economische data geeft beleggers in goud meer hoop en dat is wat ons betreft terecht.

Na 7 jaren van stijgende aandelenkoersen is er sterke twijfel in de markt gekropen. De AEX staat dit jaar ruim 6% lager. De aandelenmarkt loopt over het algemeen voor op de werkelijke economie.

De schuldposities van westerse landen zijn ongekend hoog en onhoudbaar. Uiteindelijk zal het vertrouwen in het huidige systeem sterk afnemen ten gunste van goud. Goudmijnen zullen extra profiteren van de komende stijging in de goudprijs.

Lees hier meer over het beleggen in goud.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice