AFM Vergunning
Goudprijs: 48,81 per gram 0%
Zilverprijs: 669,83 per kilo 0%

Drie grootste goudmijnaandelen ter wereld boeken rendement van 22% in 2014

14 maart 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Goudmijnaandelen

De goudprijs boekte dit jaar een rendement van zo’n 14,8%, gemeten in Amerikaanse Dollars. De drie grootste goudmijnen van de wereld, Barrick Gold, Gold Corp en Newmont Mining, boekte in dezelfde periode een rendement van grofweg 22%. De goudmijnen stegen een stuk harder dan de goudprijs. De grootste stijger was Gold Corp met 34,5% rendement in 2014. Barrick Gold steeg 18,95% en Newmont Mining boekte een rendement van 12,5%.

Kleinere Goudmijnaandelen

De kleinere goudmijnen zoals McEwen Mining (MUX) boekte een rendement van 85%. McEwen Mining is schuldenvrij en de Chairman Rob McEwen krijgt geen salaris. Hij heeft een belang van 25% van alle aandelen en heeft zichzelf verplicht zijn “salaris” te verdienen door meerwaarde te creëren voor de aandeelhouders (waaronder hijzelf). Rob McEwen is de man die in het verleden Gold Corp groot gemaakt heeft en veel kennis heeft van de goudmijnsector. De doelstelling van McEwen is duidelijk: notering aan de S&P 500 voor 2016.

HUI Index

De HUI-index, de referentie voor goudmijnaandelen, steeg tevens met 22%. Onderstaand een grafiek van de HUI-Index. Op het plaatje is goed de goudrally van 2008  tot 2011 te zien.

HUI maandgrafiek TA

Op de grafiek is goed te zien dat de 200 punten een belangrijke steun is in de ontwikkelingen van de HUI-Index. Eind 2008 noteerde de HUI tevens op dat niveau om vervolgens naar de 600 punten te stijgen. De goudmijnaandelen stegen voor de stijging van de goudprijs uit.

De zilvermijnen hebben een nog veel beter resultaat geboekt.  Voor een overzicht van het rendement van de zilvermijnen klik hier.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken