AFM Vergunning
Goudprijs: 51,27 per gram 0.11%
Zilverprijs: 539,97 per kilo 0.0084%

Goudanalist “Koop nu Goud”

04 juli 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Goudanalist Jeff Nichols vindt dat nu de tijd rijp is om goud te kopen. Nichols is een gerespecteerde Goud Analist uit New York. Hij adviseert beleggers om een deel (5 tot 10%) van de beleggingsportefeuille met goud te verrijken. Goud biedt volgens Nichols een aantal voordelen in de beleggingsportefeuille zoals diversificatie, minder volatiliteit, risicobeperking en inflatie bescherming. Hij geeft aan zelf geen gold-bug te zijn maar is uitermate positief over goud op lange termijn.

Visie Goudanalist

Nichols baseert zijn visie grotendeels op groeiende inkomens en de groei van de middenklasse in China en India. Beide landen zijn ’s werelds grootste afnemers van goud en kopen ongeveer al het gemijnde goud per jaar op. Op korte termijn kunnen geopolitieke factoren een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de goudprijs maar de sleutel is de vraag vanuit de toenemende goudconsumptie vanuit Azië en het Midden-Oosten in combinatie met een stabiel aanbod vanuit de goudsector.

Daarnaast, maar volgens Nichols even belangrijk, is de zwakke prestatie van de goudprijs in de afgelopen 3 jaar te wijten aan een beter alternatief voor goud voor beleggers namelijk de aandelenmarkt. Er was een uitstroom in Goud ETF’s terwijl de aandelen sterk steeg.

Deze situatie lijkt rijp voor een verandering. Er is een toenemend gevoel onder beleggers dat de aandelenmarkt in de buurt van zijn piek is. Met name in de VS hebben aandelen de neiging om sneller dan gerechtvaardigd is te stijgen ten opzichte van de bedrijfswinsten. Daarnaast is volgens Nichols de economische situatie slechter dan de Amerikaanse overheid heeft begroot. In de Eurozone is de terugkeer naar economische groei beperkt en is de werkeloosheid onacceptabel hoog.

Nichols denkt de koers-winstverhoudingen van aandelen in de VS op of boven het nivo staan waar in het verleden keerpunten op Wall Street zijn geweest. Ook de daling van de margin-debt in New York kunnen wel eens een voorbode zijn voor een correctie of erger van de aandelenmarkt.

Uitstroom Goud ETF’s lijkt koers te hebben gelopen

De uitstroom van kapitaal uit de Goud ETF’s lijken hun koers te hebben gelopen en er is zelfs een kleine instroom van nieuw kapitaal gezien. Vorig jaar werd er 880 ton goud gedesinvesteerd van de grootste Goud ETF’s. Dat is ongeveer 30% van de wereldwijde goudproductie en dit was de voornaamste reden van de daling in de goudprijs.

Er is enig bewijs van een kleine daling van de Chinese goudhonger maar de goudconsumptie blijft robuust. Het stoppen van de uitstroom van kapitaal uit de Goud ETF’s compenseert dit aanzienlijk.

De tegenvallende economische groei in de VS zal de FED doen besluiten om het beleid van Easy Money voor te zetten en zal waarschijnlijk langer duren dan de markten hadden verwacht. Een einde van het stimulerende FED-beleid wordt gezien als negatief voor goud. In werkelijkheid is de goudprijs sterk gestegen als voordat de term kwantitatieve versoepeling zelfs werd bedacht.

Nichols wijst op het enorme verschil in patronen van investeringen in het Oosten en in het Westen. In het Westen zijn de meeste grote beleggers gericht op winsten voor de korte termijn waar investeerders in het Oosten goud kopen voor de lange termijn en bijna nooit verkopen, behalve in tijden van financiële stress.

De voortdurende beweging van goud van West naar Oost suggereert dat, gezien het Oosten ongeveer de complete goudproductie op koopt, er tekorten aan goud in het Westen zullen ontstaan waardoor de marktwerking van vraag en aanbod de goudprijs hoger zal zetten.

De Goudprijs noteert $1319,71 per troy ounce.

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken