010 - 254 0080
Goudprijs: 34,22 per gram 0%
Zilverprijs: 407,19 per kilo 0%

Goud Zilver Ratio daalt 18%

10 juli 2017 geplaatst in Goud, Zilver

Goud zilver ratio geeft de verhouding aan tussen de goudprijs en de zilverprijs. Wanneer de goudprijs stijgt en de zilverprijs blijft gelijk of daalt dan stijgt de ratio. De ratio bewoog zich de laatste 20 jaar tussen de 1/30 en de 1/85. De ratio geeft aan hoeveel ounces zilver je met 1 ounce goud kunt kopen.

Er komt ongeveer 11 keer zoveel zilver als goud uit de grond. Wat dat betreft zou een prijsratio van 11 reëel zijn. De goud zilver ratio is het laatste jaar met 18% gestegen van 66 naar het huidige niveau van 78. Goud is daarmee dus 18% duurder geworden dan zilver.

Hieronder de grafiek van de goud zilver ratio in de laatste 10 maanden

Goud zilver ratio

Het zal niet veel beleggers ontgaan zijn dat zilver de eerdere winst van dit jaar volledig is kwijt geraakt. Momenteel noteert de zilverprijs op het niveau van eind december 2016.

Verloop van de zilverprijs sinds juli 2016

Zilverprijs

Bovenstaande grafiek geeft het verloop van de zilverprijs weer in Amerikaanse dollars. De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar is dit jaar gestegen in het voordeel van de euro. Hierdoor is de zilverprijs in euro’s een stuk harder gedaald. Zilver gemeten in euro’s staat ruim 9% lager dit jaar.

De goudprijs gemeten in Amerikaanse dollars staat dit jaar $63 per troy ounce hoger dan op de laatste handelsdag van 2016. Goud in euro’s staat inmiddels net als zilver lager voor het jaar. De goudprijs in euro’s is ruim 2,5% gedaald. De goudprijs noteert momenteel boven het van $1200 wat technisch gezien positief is.

Goud Zilver Ratio op 1/78

De vraag is of de zilverprijs nog verder zal dalen. De meeste primaire zilvermijn verkopen bij deze prijs het zilver met verlies. Deze groep van zilvermijnen produceren ongeveer 35% van het totale aanbod van zilver. Het grootste deel komt als bijproduct mee uit de grond bij het mijnen van onder andere zink, lood en goud.

Het zilver dat als bijproduct uit de grond komt kan voor een relatief lage prijs worden verkocht omdat het een additionele omzet of winst is voor de niet-zilvermijnen. Afgelopen jaar is de zilverproductie voor het sinds lange tijd gedaald. In totaal daalde de productie met 5 miljoen ounces (-0,55%). Ook de recycling van zilver daalde met ruim 1%.

Hiermee lijkt de kans op een verdere daling gering. De ratio tussen goud en zilver is de laatste 20 jaar 3 keer boven de 80 geweest. De laatste keer dat de Goud Zilver Ratio boven de 1/80 noteerde was in maart van 2016. Rond het niveau van 83 daalde de goud zilver ratio in 4 maanden tijd naar 66.

Verloop goud zilver ratio in de laatste 20 jaar

Goud zilver ratio 20 jaar

Bron: Goldprice

Op het moment dat de ratio op 83 stond noteerde de zilverprijs $15,50 per troy ounce. Vier maanden later noteerde de goud zilver ratio 66 en stond de zilverprijs 31% hoger op $20,43. Of dat nu weer gaat gebeuren is alles behalve zeker. De ratio staat nog wat lager dan de top van maart 2016.

Veel van onze klanten kiezen ervoor om periodiek goud en of zilver te kopen. Met een account maakt het qua kosten niet uit of u 4 keer maand of 1 keer per maand koopt. Hierdoor is het gemakkelijk om spreiding in de aankoopprijs te krijgen.

Open hier kosteloos een account en koop zilver voor 4% boven spotprijs en goud zelfs al voor 0,7% boven de spotprijs!

Check ook de prijzen in de SALE. Lager kan niet.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.