AFM Vergunning
Goudprijs: 51,35 per gram 0.19%
Zilverprijs: 542,06 per kilo 0.0105%

Goud versus AEX in oktober

01 november 2018 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Goud heeft een goede maand achter de rug. Waar de aandelenmarkten stevige correcties lieten zien veerde de goudprijs op met een winst van 4,7%. Eind september noteerde goud nog onder het niveau van €33.000 per kg. Nu een maand later  staan we €1550 per kg hoger op €34.520 per kg.

Zilver steeg veel minder hard. Een kilo zilver koste eind september €406 per kg. Op de laatste dag van oktober wist de zilverprijs slechts €4 per kg te stijgen, wat neerkomt op 1% winst. De goud / zilver-ratio noteert 1 op 84 waarmee goud dus 84 keer duurder is dan zilver.

De aandelenmarkten hadden het afgelopen maand zwaar. De AEX verloor 5,6% van haar waarde. De index verspeelde daarmee de jaarwinst en staat in geheel 2018 meer dan 4% in de min. Goud verloor in de eerste 10 maanden van 2018 1,2%. Zilver staat dit jaar iets meer dan 10% lager.

Goud +4,7% AEX -5,6% en euro verlies 2,3%

De euro heeft in oktober 2,3% van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt staat met name onder druk door de situatie in Italië. De Italiaanse staatsschuld bedraagt ongeveer €2500 miljard en de ratio tussen de schuld en de economie staat inmiddels op meer dan 132%.

Griekenland kent een hoger percentage van rond de 180% maar in absolute zin is de staatsschuld van Italië veel groter. Eerder deze week verlaagde de ratingbureaus S&P en Moody’s de kredietstatus van Italië. Het land bevindt zich volgens de ratingbureaus een stap boven de junkstatus.

Een verdere verlaging van de kredietwaardigheid zal meer ellende voor Italië betekenen. Ondertussen bleek deze week dat de economische groei in Italië tot stilstand is gekomen. Een oplopende staatsschuld in combinatie met economische stagnatie verhoogt de verhouding tussen de schuld en de economie.

Minister Hoekstra gaf vandaag aan dat Italië haar begroting opnieuw moet herzien want anders gaat Italië nog meer wankelen en moeten EU-lidstaten weer te hulp schieten en hun portemonnee trekken. Lees het bericht hier. Hij refereerde hierbij aan de eerdere steun aan Griekenland. Alleen is de staatsschuld van Italië 10 keer groter.

Vanuit Brussel wordt er alles aan gedaan om de regering van Italië tot meer bezuinigingen te dwingen maar hier lijkt een patstelling te zijn bereikt. De regering van Italië wil de economie juist stimuleren om zo op langere termijn het jaarlijkse tekort terug te brengen.

De rente op de 10-jaars staatsobligatie van Italië heeft in oktober het percentage van 3,76% bereikt. De laatste dagen is de rente weer wat gezakt. Momenteel staat de rente op 3,38% wat neerkomt op een verdubbeling in 2018. De ECB zal in november en december nog €30 miljard aan diverse activa (waaronder Italiaanse staatsobligaties) opkopen maar dit opkoopprogramma eindigt per januari.

Wanneer de ECB geen Italiaanse staatsobligaties meer koopt dan zal, zonder enig andere vorm van steun, de rente verder oplopen. De aandelenbeurs in Italië heeft tot nu toe geen best jaar achter de rug. De FTSE MIB is dit jaar 13,8% gedaald.

Goud versus de goudmijnen

Goud heeft het in oktober ook veel beter gedaan dan de index van de producerende goudmijnen. Waar goud 4,7% steeg is de index van de producerende goudmijnen met slechts 1,2% gestegen. De index staat in de eerste 10 maanden van 2018 op een verlies van 26%.

Goud versus AEX

Komende vrijdag (2 november 2018) wordt er in de VS weer het banencijfer over oktober bekend gemaakt. De goudprijs reageert meestal vrij sterk op het cijfer. Naar verwachting zijn er in oktober 191.000 banen bijgekomen. Mocht het cijfers hoger uitvallen dan kan dat druk zetten op de goudprijs en vice versa.

Open een account en kunt direct goud kopen tegen de beste prijzen, veilige en verzekerde opslag apart op uw naam en in Nederland!

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken