AFM Vergunning
Goudprijs: 52,83 per gram 0.07%
Zilverprijs: 705,07 per kilo -0.0003%

Goud versus AEX in november

03 december 2018 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Goud en de AEX zijn in november beide in waarde gestegen. De aandelenmarkt deed het, met een stijging van 0,12%, minder goed dan goud. Eind oktober noteerde goud op €34.520 per kg. In november is de goudprijs €190 per kg duurder geworden. Goud steeg daarmee in november met 0,55%.

Zilver verloor fractioneel in waarde. Een kilo zilver koste eind oktober €406 per kg, hetzelfde als eind september. De zilverprijs verloor afgelopen maand €2 per kg wat neerkomt op -0,49%. De goud / zilver-ratio noteert 1 op 85 waarmee goud dus 85 keer duurder is dan zilver. In oktober sloot de ratio af op 1/84.

De AEX staat na 11 handelsmaanden in 2018 op een verlies van 4,6%. Afgelopen maand verspeelde de index van Amsterdam de jaarwinst. Goud staat na 11 manden op een klein verlies van 0,7%. De zilverprijs deed het beduidend slechter dan goud maar ook dan de AEX. Zilver verloor in de eerste 11 maanden van 2018 11,5% van haar waarde.

Goud versus spaargeld

De euro heeft in november een tiende van een procent verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Afgelopen week hintte de voorzitter van de FED, Jerome Powell, op minder renteverhogingen volgend jaar. De Amerikaanse rente zit volgens Powell “nipt” onder de neutrale rente.

De markten interpreteerden dit als goed nieuws omdat Powell in oktober nog zei een flink eind verwijderd te zijn een neutrale rente. Minder dan verwachte renteverhogingen betekent een minder sterke Amerikaanse dollar. Een zwakkere dollar is over het algemeen gunstig voor de goudprijs.

De FED is, na een periode van van extreme geldcreatie, een reeks van renteverhogingen gestart in december van 2015. De goudprijs is in euro’s sindsdien met 11% is gestegen. De reële rente (rente minus inflatie) is nog steeds negatief. In Nederland ontvangt u gemiddeld 0,18% op uw spaargeld.

Wanneer we uitgaan van 2,2% inflatie en 1,2% vermogensrendementsheffing dan verliest u jaarlijks 3,2% aan koopkracht op uw spaargeld/vermogen. Ondertussen speelt Italie een steeds negatievere rol in Europa en deze ontwikkeling tast de waarde van de euro aan.

Voormalig minister Dijsselbloem was duidelijk. Volgens Dijsselbloem kan Brussel Italië niet redden als dat land failliet dreigt te gaan. “Anders dan in het verleden zullen we jullie niet meer uit de problemen kopen. Dit betekent dat een bankroet van Italië mogelijk is.

De staatsschulden zijn wereldwijd veel te hoog. Inflatie lijkt het enige middel om de te hoge schulden aan te pakken.Het gevolg is dat de waarde van het geld wordt aangetast.

Doijer & Kalff biedt sinds 1825 de ideale vorm van vermogensbehoud.

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff. Open een account en profiteer van de beste prijzen, veilige en verzekerde opslag apart op uw naam in Nederland!

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken