Goud sterker dan aandelen

Gepubliceerd op 26 feb 2022
door Reinoud Bogert

Goud is, voor het eerst sinds het losbarsten van de coronacrisis, harder gestegen dan de belangrijkste aandelenindices. Er liggen verscheidene factoren aan de basis van deze uitbraak.

Op de onderstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat de goudmarkt tijdens de recente weken een belangrijke opwaartse uitbraak wist te realiseren.

Sinds het voorjaar van 2020 weten de traditionele aandelen (afgebeeld in de S&P 500 index) al structureel beter te presteren dan goud, maar daar is dus verandering in gekomen.

Goud

Aan de basis van deze ommezwaai, liggen drie belangrijke oorzaken: een herwaardering van aandelen, het opzwepen van de geopolitieke spanningen en het losbarsten van inflatie / negatieve reële rente.

De herwaardering van de aandelenmarkten kwam niet als een verrassing. De waarderingen van de meeste aandelenindices noteerden op niveaus die niet meer gezien zijn sinds het hoogtepunt van de technologiebubbel rond de eeuwwisseling. Dit moest een keer gebeuren.

Goud als veilige haven en negatieve rente

Wat minder voor de hand liggend was, is de aanval van Rusland op Oekraïne. Dit zorgt voor angst en paniek bij beleggers, die liever kiezen voor zekerheid. Goud speelt daar een zeer passende rol in.

Tot slot, en deze had amper iemand zien aankomen, is er de explosie van inflatie. De cijfers in de VS liegen er niet om: een inflatie van 7,5%. De beleidsmakers hadden er eerder op gerekend dat inflatie terug zou keren naar eerdere niveaus.

Maar de inflatie doet precies het tegenovergestelde. Dit zorgt voor een enorme negatieve reële rente van bijna 7%. En een hoge negatieve reële rente is koren op de molen voor de goudprijs.

De uitbraak van goud versus aandelen lijkt dan ook het begin van een nieuwe trend in de markt. We volgen hem graag voor u. Want de bovenstaande grafiek belooft veel goeds voor de prijzen van goud en zilver in de komende maanden.

Open een account bij ons. Goud kopen is mogelijk vanaf 10 gram. Zilverbaren zijn er vanaf 1 kilogram.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice