AFM Vergunning
Goudprijs: 52,96 per gram 0.21%
Zilverprijs: 707,57 per kilo 0.0022%

Goud kopen in december bleek goed moment

26 november 2018 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Goud kopen in december bleek de laatste jaren een gunstig moment. Een ideaal inkoopmoment is lastig te bepalen. De goudprijs is sinds het jaar 2001 flink gestegen. In januari van het jaar 2001 noteerde de goudprijs op €9052 per kilogram. In de jaren erna is goud hard gestegen met de top op €44.236 per kg in oktober van 2012.

Vanaf dat punt is de prijs in iets meer dan 12 maanden met ruim 36% gedaald naar €28.028 per kg. Dit bleek later het laagste punt te zijn. De goudprijs staat inmiddels bijna 24% hoger. We gaan hierbij uit van de goudprijs in euro’s. Omdat we in Europa goud in euro’s afrekenen is dat het juiste referentiekader.

De financiële crisis was de aanleiding van de sterke stijging van de goudprijs. De crisis werd veroorzaakt door de te veel schuld bij landen, bedrijven en particulieren. Door de ingrepen van de centrale banken is het systeem overeind gehouden maar niet gered. Inmiddels zijn de te hoge schulden verder opgelopen. Italië is hier een goed voorbeeld van. Het land ligt aan het infuus van de ECB.

Goud kopen in december was de laatste 5 jaar een goed moment

De centrale bank van Amerika (de FED) loopt qua planning voor op de Europese centrale bank. De FED is in 2015 gestopt met kwantitatieve verruiming (QE). Deze monetaire verruiming is in 2008 gestart en heeft de balans van de FED 5 keer zo groot gemaakt. Ondertussen is de staatsschuld van Amerika sinds 2008 meer dan verdubbeld.

Nadat de FED QE heeft beëindigd is de centrale bank gestart met het invoeren van renteverhogingen. De FED heeft sinds december van 2015 de rente steeds met 25 basispunten (0,25%) verhoogd. In 2018 is de rente zowel in maart, juni en september verhoogd. Naar verwachting komt er over 3 weken nog een verhoging van 25 basispunten aan.

Met name de renteverhogingen in december waren goede momenten voor beleggers die goud wilde kopen. In de laatste 5 jaar is de goudprijs vanaf medio december tot en met medio april, tussen de 3% en de 15% gestegen.

Rendement goud kopen in december van 2013 tot en met 2017

Rendement goud kopen in de maanden na december 2013 - 2017

In bovenstaand diagram staat de stijging van de goudprijs vanaf medio december tot medio april van 2013 tot en met 2017. Goud kopen in december gaf in de laatste 5 jaar binnen 3 maanden een mooi rendement. In 2018 lag het laagste punt voor de goudprijs op €32.638 per kg. Inmiddels is de prijs €2000 per kg gestegen.

Goud kopen als alternatief voor euro

Uit de laatste economische cijfers blijkt dat het economisch minder goed gaat. De aandelenbeurzen staan onder druk en de rente op de 10-jaars staatsobligaties van de zwakkere landen loopt op. Met name deze laatste ontwikkeling krijgt de laatste weken veel aandacht. De ECB zal binnen 5 weken, net als de FED 3 jaar geleden, stoppen met het opkopen van staatsobligaties.

Landen als Italië mogen het dan op eigen kracht gaan doen. De ECB is QE in 2015 gestart. Eind van dit jaar heeft de ECB zo’n €2600 miljard aan obligaties op haar balans staan. Het opkoopprogramma is omstreden. Het zou de zwakkere landen in de Europese unie ondersteunen. Deze landen zouden juist moeten hervormen om zo hun tekorten weg te werken.

De centrale bank van Italië waarschuwde afgelopen vrijdag dat zij zich zorgen maakt om de opgelopen rente. Lees het artikel hier. De euro staat met name hierdoor onder druk en heeft dit jaar ongeveer 6% van haar waarde verloren. Een zogenaamde veilige haven zoals goud komt hierdoor in het vizier van meer beleggers.

Goldman Sachs kwam gisteren met een bericht dat goud momenteel zeer aantrekkelijk is. Mocht de economie in de VS het komend jaar verder onder druk komen te staan dan verwacht de bank dat de vraag naar een defensieve beleggingen, zoals goud, zal stijgen.

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff. Open een account en profiteer van de beste prijzen, veilige en verzekerde opslag apart op uw naam in Nederland! Het account biedt u de mogelijkheid om bijvoorbeeld elke maand 10 gram goud te kopen waardoor u uw positie langzaam kunt opbouwen en hierdoor de inkoopprijs kunt spreiden over meerdere momenten.

Doijer & Kalff biedt sinds 1825 de ideale vorm van vermogensbehoud.

Goud kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken