AFM Vergunning
Goudprijs: 52,78 per gram 0.03%
Zilverprijs: 706,26 per kilo 0.0009%

Goud en zilver in teken van rentebesluit FED

16 december 2018 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Goud en zilver zijn deze maand in prijs gestegen. De goudprijs steeg in de eerste 2 weken van december met €550 per kg. Procentueel is dat een rendement van 1,58%. De zilverprijs steeg €13 per kg, een stijging van 3,2% in twee weken tijd.

Komende week is er weinig bedrijfsnieuws. Alle aandacht gaat uit naar woensdag. Dan komt de FED naar buiten met naar verwachting de aankondiging van de vierde renteverhoging van 2018. Het zal met name gaan om de uitspraken van voorzitter Jerome Powell voor wat betreft de verwachting van het rentebeleid in 2019.

Sinds december 2015 is de FED met kleine stappen de rente aan het verhogen. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte afgelopen week officieel bekend per 1 januari 2019 een einde te maken aan het opkopen van staatsobligaties. De balans van de Europese Centrale Bank is van €2000 miljard gegroeid naar €4700 miljard.

Het einde van het opkoopprogramma betekent niet dat de balans niet verder toe zal nemen. Want er worden dan wel geen nieuwe obligaties opgekocht, maar er worden ook obligaties afgelost. Het geld dat vanaf januari op die manier binnenkomt wordt weer in obligaties van eurolanden gestoken. Het totale bedrag aan obligaties van eurolanden die de ECB heeft daalt dus niet. Naar verwachting zal de ECB pas over 12 maanden een renteverhoging in Europa overwegen.

Goud en Zilver stegen in prijs vanaf december de laatste jaren

In de laatste 5 jaar is de goudprijs vanaf medio december tot en met medio april, tussen de 3% en de 15% gestegen. De FED verhoogde de rente in december 2015, december 2016 en december 2017 met 25 basispunten (0,25%). Dit heeft tevens meegespeeld in de stijging van de prijzen van goud en zilver in de maanden na december.

Naar verwachting zal de FED in het jaar 2019 minder agressief de rente verhogen. De inflatie staat rond de doelstelling van 2% en de meest recente economische data lijkt een minder sterke periode te bevestigen. De aandelenbeurzen staan dit jaar al flink in de min. De AEX noteert inmiddels 8% lager dan de slotstand in 2017.

De verwachte renteverhoging is bijna volledig in de prijs van goud en zilver verwerkt. Mocht de FED de renteverhoging, tegen de verwachting in, niet doorvoeren dan kunnen goud en zilver extra profiteren. We gaan periode tegemoet waarin de centrale banken minder invloed gaan uitoefenen op de economische ontwikkeling.

De vorige crisis ontstond door te veel en te hoge schulden. Ondertussen staat de wereldwijde schuldpositie op het hoogste niveau ooit. Niet voor niets dat het IMF recent weer een waarschuwing afgaf en de BIS een reeks hobbels verwacht in de financiële markten. Lees het artikel hier.

In Europa zullen alle ogen ogen gericht zijn op de rente op de Italiaanse staatsobligaties. Het land ligt de laatste jaren aan het infuus van de ECB. Nu de ECB over 2 weken stopt met het opkopen van Italiaanse staatsobligaties met geprint geld kan de rente weer gaan stijgen. Een hogere rente maakt de financiering van de schulden duurder wat weer effect heeft op het te hoge begrotingstekort. De 10-jaars rente staat vandaag (16 december 2018) rond de 3%.

Goud en Zilver kopen met een account van Doijer & Kalff

Doijer & Kalff heeft een account waarmee u goud koopt vanaf 10 gram voor slechts 0,7% boven spotprijs. De goudbaren worden op een van de best beveiligde locaties, exclusief op uw naam en volledig verzekerd opgeslagen. De opslagkosten zijn vanaf €14,95 per kwartaal. Check de prijzen op goud kopen.

Zilver wordt aangeboden vanaf 1 kg. Momenteel kost 1 kilogram zilver €431,90 per stuk. De zilverbaren worden zonder BTW verkocht omdat ze in het douane entrepot in Hilversum worden opgeslagen. Hierdoor koopt u veel meer zilver voor uw geld. Check onze prijzen op zilver kopen.

Maak kennis het ons account en profiteer van de scherpste prijzen in de markt. Geregeld hebben we een SALE waarin we zelfs goud- en zilverbaren tegen spotprijs aanbieden. Accounthouders ontvangen automatisch een mail wanneer er voorraad in de SALE beschikbaar is.

Beleggen in goud en zilver

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken