AFM Vergunning
Goudprijs: 52,89 per gram -0.4%
Zilverprijs: 727,64 per kilo -0.0214%

Goud en zilver hoger na renteverhoging FED

16 maart 2017 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Goud en zilver, zijn na de bekendmaking van de lang verwachte renteverhoging door de FED, flink gestegen. De goudprijs steeg ruim 1,5% en de zilverprijs wist ruim 2,5% te winnen in 12 uur tijd. De FED maakte een renteverhoging van 25 basispunten bekend. Het was de derde renteverhoging in 15 maanden tijd. Voor de eerste verhoging in december 2015 stond de rente 7 jaar lang op 0%. De rente is door de laatste verhoging gestegen naar een bandbreedte van 0,75% en 1,0%.

De renteverhoging was grotendeels al in de markt verwerkt waardoor er geen grote bewegingen op de aandelenmarkt zichtbaar waren. De markt hield met name de uitspraken omtrent de verwachting van de FED in de gaten. In december van 2016 verhoogde de FED het aantal verwachte renteverhogingen in 2017 van 2 naar 3. Na die bekendmaking daalden de prijzen van goud en zilver in korte tijd. De laatste weken hield de markt rekening met een grotere kans op niet 3 maar 4 renverhogingen in 2017. Deze verwachting werd gisteren niet bevestigd door de FED waardoor zowel de goudprijs als de zilverprijs profiteerden.

Verloop goudprijs

Verloop zilverprijs

De wisselkoers tussen de Euro en de Amerikaanse dollar steeg met 1,1% in het voordeel van de Euro. De koers van de Euro steeg van $1,0609 naar $1,0730. Waarschijnlijk is het grootste deel van deze beweging te danken aan het feit dat de PVV niet de grootste partij in Nederland is geworden. Diverse buitenlandse zenders zoals CNN en CNBC hadden een bovengemiddelde aandacht voor de verkiezingen in Nederland. Een winst van een “anti Euro/Europa partij ” zou de munt flink onder druk hebben gezet.

De meest populaire ETF van goudmijnaandelen steeg, op de dag dat de renteverhoging bekend werd gemaakt, met 7,6%. De grootste goud ETF, de SPDR Gold Shares, zag deze week in drie dagen tijd een instroom van maar liefst 14 ton goud. De aandelenkoersen van de diverse primaire zilvermijnen stegen afgelopen woensdag tussen de 6% en de 10%.

In de eerste tweeëneenhalve maand is de goudprijs in euro’s met 4,5% gestegen. De zilverprijs staat ruim 6% hoger dit jaar.

Koop nu goud voor slecht 0,7% boven spotprijs!

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken