AFM Vergunning
Goudprijs: 52,68 per gram -0.08%
Zilverprijs: 701,05 per kilo -0.0043%

Goud Bundesbank, Levering van Duitse goud ver achter op schema

20 januari 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Goud Bundesbank. De Duitse Bundesbank is vorig jaar gestart met het terughalen van 700 ton goud. Zo’n 20% van het totale goud dat aanwezig is in het buitenland. Aanleiding van deze beslissing was dat de FED een audit op de opslag van het goud van de Bundesbank toeliet. Hierop werd door Duitsland besloten om het goud deels terug te halen.

Levering Duitse Goud Bundesbank ver achter op schema

De FED gaf vervolgens aan dat ze 7 jaar nodig hadden om het goud terug te brengen. Dus per jaar 96 ton goud. In 2013 ging deze periode van start. Nu blijkt dat de Duitse Bundesbank maar 37 ton goud heeft terug gekregen. New York dient 300 ton goud te leveren. Frankrijk speelt ook een rol in dit proces. Vanuit Parijs dient 374 ton te komen. Van de geleverde 37 ton deed Frankrijk 32 ton en de FED maar 5 ton. Het totaal is maar 38% van het geplande programma in 2013.

Goud Bundesbank omgesmolten in Switzerland

Het goud komt niet in originele staat aan in Frankfurt. Eerst zijn de goudbaren getest en omgesmolten naar nieuwe goudbaren in Zwitserland. Deze worden vervolgens naar Duitsland vervoerd. Het is niet helemaal duidelijk waarom het goud eerst is omgesmolten. In de media staan berichten dat dit op verzoek van Duitsland is gebeurd om er zeker van te zijn dat de goudbaren ook uit puur goud bestaan en een meer gangbare afmeting hebben. Er zijn ook berichten dat dit gebeurd is omdat de FED het originele Duitse goud niet meer zou hebben (of uit geleasd is door de FED) en dus ander goud dan het Duitse goud zou leveren.

UPDATE: Jens Weidman, president van de Bundesbank heeft aangegeven dat de goudbaren die uit de kluizen aankomen in Zwitserland afgetekend worden op een lijst door medewerkers van de Bundesbank. Op de lijst staan de nummers van de goudbaren. Zo verzekert de Bundesbank dat het om het originele goud gaat. Weidman geeft verder aan dat er in 2014 30 tot 50 ton goud uit New York zal komen.

In ieder geval is het opvallend dat men er 7 jaar voor nodig heeft terwijl het goud er zou moeten zijn. Het werk zou moeten bestaan uit testen en veilig vervoeren. Dit kost geen 7 jaar. Dat men nu maar 38% van de uitlevering over 2013 heeft behaald is zorgwekkend en kan andere landen zoals Nederland doen besluiten om ook maar wat goud terug te halen uit de VS. Venezuela liet in 2011 160 ton goud uit New York komen. Dat duurde in totaal 4 maanden.

UPDATE: Philipp Mißfelder, CDU en in de regering, wil nu (22-02-2014) dat de Bundesbank nu al het goud gaat terughalen. Dus ook de goudbaren die in Londen liggen opgeslagen.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken