AFM Vergunning
Goudprijs: 51,30 per gram 0.14%
Zilverprijs: 539,62 per kilo 0.0081%

Goud Analisten vergelijken komende goudrally met rally van 2005-2008

17 maart 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Goud Analisten. Twee analisten van de Royal Bank of Canada Capital Markets zien gelijkenissen tussen de huidige rally in de goudprijs en de goudrally van 2005 tot 2008 toen de goudprijs verdubbelde van $450 naar $900 per troy ounce. De analisten, Dan Rollins en Jonathan Guy, noemen geen targets van de goudprijs in het rapport. Ze verwachten een grote stijging van de goudprijs op de middellange tot lange termijn.

Impact invoering Goud ETF

Volgens Rollins en Guy heeft de invoering van de goud ETF’s in 2004 een enorme impact gehad op de stijging van de goudprijs tot de piek in 2012. Een sterke uitstroom uit de ETF’s in 2013 leidde vervolgens tot een van de grootste dalingen in de goudprijs uit de geschiedenis. De analisten geven aan dat er twijfel is of de rally zich zal herhalen via de instroom van kapitaal in de ETF’s. Maar de laatste cijfers van de GLD tonen aan dat er in de eerste 2,5 maanden voor ongeveer 22 ton goud aan instroom was dit jaar versus een uitstroom van 130 ton goud in 2013. Een behoorlijke ommekeer maar niet de belangrijkste drijfveer van de goudrally die de analisten voorzien. Dit geldt tevens voor de geopolitieke ontwikkelingen zoals in de Oekraïne. Deze spelen wel een rol in de komende rally maar de voornaamste drijfveer zal de vraag vanuit China zijn.

Chinese Goudconsumptie versus Goud Analisten

De aankopen vanuit China suggereren zelfs een grotere impact op de goudprijs dan de toename in de ETF’s in die periode. In de periode tussen januari 2005 en december 2008 steeg de positie in de GLD met 671 ton. De netto import vanuit Hong Kong in combinatie met de Chinese goudmijn productie kwam voor 2013 alleen al uit op 1600 ton goud. Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk hoger volgens de analisten aangezien er ook andere routes voor de Chinese goudinvoer zijn dan alleen Hong Kong. In 2005 was de Chinese invoer van goud te verwaarlozen maar de laatste cijfers geven aan dat het verschil enorm is.

Volgens de analisten is de Chinese vraag naar goud veel minder prijsgevoelig is zoals sommigen in de markt beweren. Chinezen spaarden in 2000 ongeveer 6.000 miljard Yuan en dit bedrag is eind 2013 gestegen naar 47.000 miljard Yuan ($7500 miljard). Chinese huishoudens hebben financieel de capaciteit om goud te blijven inslaan. In China spaart men in goud en spaargeld op de bank is ongeveer de laatste keus die Chinezen maken. De economische groei in China van ongeveer 7% per jaar zorgt voor een stijging aan spaartegoeden en dus in de vraag naar goud.

De mogelijke verlaging van de importheffingen op goud in India kunnen ook een rol spelen. Wanneer de importheffingen worden verlaagd kan de “opgekropte vraag” de markt in. De analisten zien verder de vraag naar goud vanuit centrale banken een belangrijke rol spelen maar de groei in deze vraag lijkt wat af te zwakken. De bekendmaking van de Chinese goudreserve kan een boost geven aan de goudprijs. De laatste officiële melding gaf aan dat China 1054 ton goud in bezit heeft. Rollins en Guy verwachten dat de reserves in totaal uitkomen op 2700 tot 3000 ton.

Bedreigingen in de potentiele goudrally zijn er ook. Mogelijke verkoop door het IMF of goudverkopen door centrale banken om de binnenlandse financiële crisis te bestrijden en een stijgende rente.

Op korte termijn kan de onrust in Oekraïne voor grote bewegingen in de goudprijs zorgen (omhoog of omlaag) volgens de analisten.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken