AFM Vergunning
Goudprijs: 51,20 per gram 0.04%
Zilverprijs: 533,99 per kilo 0.0024%

Goud +1,4% en Zilver +2,8% door spanning rondom Noord-Korea

09 augustus 2017 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Goud en zilver hebben vandaag flink kunnen profiteren van de onrust rondom Noord-Korea. Volgens de Telegraaf overweegt het land overweegt een aanval op het eiland Guam, een territorium van de VS gelegen in de Grote Oceaan.

Dat was een reactie op de oorlogsretoriek van de Amerikaanse president Donald Trump die verklaarde dat Noord-Korea kan rekenen op ,,vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen” als het niet stopt met zijn dreigementen.

De AEX daalde met bijna 1%. De index is sinds 1 juli nauwelijks tegenwind gehad en is van 508 opgelopen naar het huidige niveau van 528 punten. Vandaag speelde de spanningen rondom Noord-Korea een rol en dit zal de komende tijd, naar verwachting van diverse analisten, continueren.

Op een langere termijn spelen de plannen van de FED, de ECB en Bank of Japan een belangrijke rol. De stimuleringsmaatregelen hebben allemaal hun hoogste punt gezien. De FED zal in september naar verwachting de afbouw van haar balans aankondigen.

De ECB loopt achter op de FED en zal naar verwachting ook in september haar plannen aankondigen om in 2018 het opkoopprogramma te beëindigen. Momenteel koopt de Europese Centrale Bank nog steeds €60 miljard per maand aan staatsobligaties op. Tot en met maart van dit jaar was dit bedrag nog €80 miljard per maand.

De impact van de beëindiging van de stimuleringsmaatregelen door de ECB en de afbouw van de balans van de FED zijn tot op heden onderschat volgens een aantal grote namen in de beleggingswereld. Het zogenaamde slimme geld is posities aan het afbouwen, terwijl de kleinere beleggers steeds massaler instappen op zoek naar rendement.

Beleggers kiezen voor de Zwitserse frank, Japanse yen en Goud

Vandaag kozen beleggers duidelijk voor de veilige havens. De Zwitserse frank, de Japanse yen en goud stegen terwijl de meeste andere assets in de markt daalden. De Zwitserse frank steeg met 0,91% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Goud staat momenteel 1,2% hoger in Amerikaanse dollars.

In euro’s staat goud 1,4% hoger. De Japanse yen steeg vandaag 0,3% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een van de assets die harder steeg dan de hiervoor genoemde beleggingscategorieën, is zilver. De zilverprijs steeg vandaag 2,6% in dollars en 2,8% in euro’s.

In veel gevallen stijgt de prijs van goud en zilver wanneer de aandelen dalen. De vraag is of de aandelenmarkt het hoogste punt heeft gezien. Met name de staatsobligatiemarkt zal onder druk staan wanneer de centrale banken gaan afbouwen. De rentes op de meeste staatsobligaties staan op een historisch dieptepunt. Sommige noteren zelfs negatief, wat nog nooit eerder is voorgekomen.

De 10-jaars staatsobligatie van Italië, het land met een staatsschuld dat 10 keer zo groot is als Griekenland, noteert momenteel op 2,01%. Deze rente is voor het land een enorm voordeel en is niet eerder zo laag geweest dankzij het opkoopprogramma van de ECB.

Verloop van de rente op de 10-jaars staatsobligatie van Italië

Staatsobligatie Italie 10 jaar

Als de ECB stopt met opkopen van Italiaanse staatsobligaties dan zal de markwerking meer optraden. De schuld van Italië kan wel eens het grootste probleem in de Eurozone zijn. De rente op de 10-jaars staatsobligatie is de komende maanden en jaren een goede indicator voor de situatie in Italië.

Schrijf u hieronder in en ontvang het laatste nieuws in uw mailbox. Mocht u nog geen account hebben, open dan hier een account en koop goud voor slechts 0,7% boven spotprijs en zilver BTW-vrij en 4% boven spotprijs!

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken