AFM Vergunning
Goudprijs: 48,81 per gram 0%
Zilverprijs: 669,83 per kilo 0%

Goldrush Japan?

28 maart 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Goldrush Japan door verhoging in het BTW tarief. Beleggers in Japan hamsteren momenteel goudbaren om op korte termijn winst te maken. De Japanse overheid heeft bekend gemaakt dat de omzetbelasting verhoogd zal worden van 5% naar 8%. De omzet belasting wordt na een periode van 17 jaar van gelijke belastingen, verhoogd om de staatsschuld onder controle te houden. De vraag is of een dergelijke maatregel zint heeft aangezien Japan een staatsschuld heeft van boven de 200% van het GDP. Per 1 april zal de verhoging in werking gaan.

Helaas voor de Japanners valt goud ook onder deze regeling. Het gevolg is dat beleggers nu instappen om de goudbaren na 1 april weer met winst te verkopen. Er staan enorme rijen bij de edelmetaal handelaren en klanten die goud kopen moeten uren geduld hebben voordat ze aan de beurt zijn. De retailer Tanaka Kikinzoku Jewellery heeft zijn omzet met 530% zien toenemen deze maand in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Fysieke levering Goud naar hoogste nivo

De fysieke levering van goud op de Tokyo Commodity Exchange heeft inmiddels het hoogste nivo sinds 2007 behaald in december 2013 en februari 2014. De goldrush is overigens herkenbaar. In 1989 gebeurde hetzelfde toen er voor het eerst omzetbelasting werd ingevoerd in Japan. In 1997 werd de omzetbelasting verhoogd van 3% naar 5%. Ook in deze periode speculeerden beleggers op de belastingverhoging.

Verhoging prijzen Goud structureel

De goldrush in Japan is tijdelijk maar de verhoging van de prijzen is structureel. Hogere belastingen geven druk op de bestedingen wat deflatie tot gevolg kan hebben. Een probleem waar Japan al lange tijd mee worstelt. Abenomics werkt in ieder geval niet.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken