https://www.doijerkalff.nl/goudprijs/

Gepubliceerd op 06 jul 2014
door Reinoud Bogert

George Soros noemde goud in 2010 op het World Economic Forum de “ultieme asset bubble”. Hij verzuimde toen te meldden dat zijn hedgefonds de posities in goud net had verdubbeld.

Recent blijkt George Soros weer ingezet te hebben op goud. Hij heeft posities opgebouwd in diverse goud- en zilvermijnen in plaatst van de onderliggende grondstof zelf.

Vermoedelijk omdat de mijnbouwbedrijven nog meer zullen profiteren van de rally in de edelmetaalprijzen vanwege de leverage.

Welke Goud- en Zilvermijnen heeft George Soros gekocht?

Volgens de gegevens van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder van verschillende effectenbeurzen, heeft het Hegdefonds van Soros in verschillende bedrijven in de goud en zilver sector posities ingenomen.

Barrick Gold
In de top van de lijst staat Barrick Gold. Niet vreemd aangezien Barrick Gold de grootste goudproducent in de wereld is en de aandelen in Barrick Gold de meeste liquiditeit hebben. Een belangrijk punt voor beleggers zoals George Soros die miljarden heeft te beleggen.

Barrick heeft een belangrijke turnaround gemaakt waardoor de kosten zijn verlaagd en onrendabele activa is verkocht. Onder leiding van CEO Jamie Sokalsky is Barrick Gold meer gericht op maximaal rendement voor aandeelhouders in plaats van groei omwille van groei.

Oprichter en voorzitter Peter Munk heeft inmiddels het veld geruimd. De veranderingen binnen de strategie van Barrick Gold werpen inmiddels hun vruchten af.

Yamana Gold

Yamana Gold blijkt een tevens een nieuwe toevoeging aan de portefeuille van het Hedgefonds van George Soros. Volgens de gegevens van de SEC, gepubliceerd in mei, heeft Soros Fund Management 2.200.000 aandelen ter waarde van $19 miljoen in de Canadese Goudmijn gekocht.

Yamana Gold heeft afgelopen negen maanden een derde van haar waarde verloren. Volgens het management van het bedrijf zullen de gedane investering en herstructureringen de komende maanden de performance laten verbeteren. Daarnaast nam Yamana Gold recent Osisko Mining over. De overname zou een grote impuls moeten geven aan de groei in het bedrijf.

Silver Wheaton

Silver Wheaton is een zogenaamde Royalty Player. Het bedrijf financiert met name kapitaal in zilvermijnen in ruil voor de royalties op het gemijnde zilver en goud. Silver Wheaton is gestart als pure zilver player maar heeft inmiddels ook deals gesloten in de goudmijnsector. Momenteel komt 25% van de omzet uit goud en 75% uit zilver.

George Soros blijkt volgens de gegevens van de SEC 400.000 aandelen ter waarde van $9.100.00 te hebben ingeslagen in Silver Wheaton.

Goldcorp

Soros heeft tevens aandelen van Goldcorp aan zijn portefeuille toegevoegd. Goldcorp biedt volop liquiditeit en zit in de top 5 goudmijnen in de wereld. Soros kocht 42.000 aandelen Goldcorp. Zijn positie vertegenwoordigd een waarde van $10.800.000. Goldcorp presteerde veel beter dan de rest van de goudmijnen.

De resultaten zijn grotendeels te danken aan de conservatieve strategie van het management van Goldcorp. Het bedrijf heeft een minimale schuld en dankzij de lage kostenstructuur bleek Goldcorp in staat om het dividend te handhaven.

Pan American Silver

George Soros blijkt nu ook aandeelhouder in Pan American Silver. Door de daling van de zilverprijs de laatste jaren werd Pan American Silver gedwongen om afschrijvingen te doen op miljoenen ounces zilver. Daarnaast werden nieuw projecten uitgesteld. Het bedrijf slaagde er wel in om het dividend te handhaven.

Op dit moment levert een aandeel in Pan American Silver 3,3% dividendrendement op. Pan American Silver wist het afgelopen kwartaal de productie met 5% te verhogen en zelfs 43% op basis van een jaar geleden.

Een van ‘s werelds slimste beleggers zet in op de goud- en zilvermijnen. Na een daling van de koersen de afgelopen 3 jaar lijkt de markt klaar voor een ommekeer. Wij rapporteerden al eerder dat de omzetten in de mijnaandelen opvallend hoog waren bij stijgende prijzen.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen