AFM Vergunning
Goudprijs: 51,44 per gram 0.28%
Zilverprijs: 543,38 per kilo 0.0118%

Fysiek goud steeg veel harder dan goudmijnen

01 februari 2018 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Fysiek goud heeft het de laatste 12 maanden veel beter gedaan dan de aandelen van de grootste goudmijnen in de wereld. Ook de HUI, in de index van de producerende goudmijnen, zakte de laatste 12 maanden in waarde terwijl de waarde van fysiek goud juist steeg. De goudprijs staat inmiddels $143 per troy ounce hoger dan een jaar geleden.

De goudprijs noteerde op 1 februari 2017 $1206 per troy ounce. Op dit moment staat de prijs van fysiek goud op $1349 per troy ounce. Wanneer de goudprijs stijgt dan stijgen de aandelenkoersen van goudmijnen vaak harder dan de goudprijs volgens de meeste analisten. Maar de afgelopen jaren was dit zeker niet het geval.

In de top 5 van grootste goudmijnen ter wereld waren er slechts 2 goudmijnen waarvan de aandelenkoers de stijging in de goudprijs redelijk wisten te volgen. De aandelenkoersen van de andere 3 goudmijnen daalden juist tussen de 8% en de 24%. De waarde van fysiek goud steeg in de laatste 12 maanden met bijna 12%.

De best presterende goudmijn in de laatste 12 maanden was Kinross Gold. Het aandeel van Kinross Gold steeg van $3,92 naar het huidige vivo van $4,34. De procentuele stijging komt uit op 10,7%. Op nummer 2 staat Newmont Mining. Het aandeel Newmont Mining steeg van $36,68 naar $40,55 per aandeel, wat neerkomt op een stijging van 9,95%.

Vergelijk waarde fysiek goud versus goudmijnen over de laatste 12 maanden:

Fysiek goud versus goudmijnen

Fysiek Goud versus HUI

Wanneer we de waarde van alle goudproducenten over een langere periode vergelijken met de ontwikkeling in de rijs van fysiek dan wordt het beeld van de laatste 12 maanden bevestigd. De HUI is in de laatste 4 jaar met bijna 10% gedaald. De goudprijs steeg in dezelfde periode met 8,7%. Over een periode van 4 jaar blijkt fysiek dus meer rendement op te leveren dan een “brede investering in goudmijnen”.

De waardeontwikkeling van een aandeel van een goudmijn is naast de ontwikkeling van de goudprijs van veel meer factoren afhankelijk. De kwaliteit van het management, de invloed van lokale overheden, milieueisen, loonkosten, wisselkoersen, nieuwe ontdekkingen etc. zijn bepalend voor de waardeontwikkeling van een aandeel.

Over een periode van 10 jaar heeft fysiek goud het nog veel beter gedaan dan de HUI. Waar de HUI maar liefst 59% daalde steeg de waarde fysiek goud juist met 39%. Het uitgangspunt dat goudmijnen harder stijgen dan de goudprijs is in ieder geval in de laatste 10 jaar niet juist gebleken.

Klik hier voor goudbaren kopen

Klik hier voor goudbaren verkopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken