FED gaat taperen, 15 miljard dollar per maand

Gepubliceerd op 03 nov 2021
door Reinoud Bogert

De FED gaat minder stimuleren. Jerome Powell, voorzitter van de FED, heeft afgelopen woensdag bekend gemaakt dat de FED het steunprogramma gaat afbouwen.

Over 2 weken wordt er maandelijks voor $15 miljard minder in de markt gepompt. De marktconsensus lag ook rond dit niveau. Tot zover geen verassingen dus.

Goud en zilver leveren  in aanloop naar de bekendmaking wat waarde in. De goudprijs stond afgelopen woensdag eerder nog op €49.500 per kg. In de aanloop naar de berichten van de FED zakte de goudprijs naar €48.900 per kg.

Inmiddels staat goud weer hoger rond het niveau van €50.450 per kg. Ook zilver liet een vergelijk patroon zien. De prijs zakte van €654 per kg naar €640. Inmiddels staat de zilverprijs op €669 per kg.

Wijziging van 12,5%

De FED pompt momenteel 120 miljard Amerikaanse dollars in de markt. De aangekondigde wijziging betekent een daling van 12,5% in de geldcreatie door de FED.

De eventuele renteverhoging kwam er tot dusver niet. De Europese Centrale Bank (ECB) loopt achter de FED aan qua planning. Ook de ECB pompt momenteel maandelijks 80 miljard euro in de markt.

Beide centrale banken zullen naar verwachting de stimulering af gaan bouwen. De laatste keer dat de ECB deze zogenaamde tapering toepaste was in 2018. De Italiaanse rente schoot toen omhoog richting de 4%.

Door het tweede traject van stimulering kon de ECB dit effect weer de kop indrukken. De laatste 3 maanden is de 10-jaars rente in Italie verdubbeld van 0,5% tot boven de 1%. Wanneer de ECB minder gaat opkopen zal deze rente verder stijgen.

De staatsschuld van Italie is hard opgelopen de laatste 2 jaar. De verhouding schuld versus inkomen staat ver boven de 150% wat volgens economische maatstaven onhoudbaar is. De Italiaanse staatsschuld is 12 keer zo groot als die van Griekenland indertijd….

Goud kopen met account van Doijer & Kalff

Bij Doijer & Kalff kunt u goud kopen tegen de scherpste tarieven in de markt. Het goud dat u aankoopt wordt opgeslagen onder uw naam. Volledig verzekerd en beveiligd.

Wij bieden u de beste methode om in goud te beleggen. Met ons online account koopt en verkoopt u goud en zilver zonder dat u met edelmetaal over straat hoeft te gaan.

Wij ontzorgen u volledig. Ook kunt u met 1 klik uw jaaropgave downloaden.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice