FED gaat taperen, 15 miljard dollar per maand

Gepubliceerd op 03 nov 2021

De FED gaat minder stimuleren. Jerome Powell, voorzitter van de FED, heeft afgelopen woensdag bekend gemaakt dat de FED het steunprogramma gaat afbouwen.

Over 2 weken wordt er maandelijks voor $15 miljard minder in de markt gepompt. De marktconsensus lag ook rond dit niveau. Tot zover geen verassingen dus.

Goud en zilver leveren  in aanloop naar de bekendmaking wat waarde in. De goudprijs stond afgelopen woensdag eerder nog op €49.500 per kg. In de aanloop naar de berichten van de FED zakte de goudprijs naar €48.900 per kg.

Inmiddels staat goud weer hoger rond het niveau van €50.450 per kg. Ook zilver liet een vergelijk patroon zien. De prijs zakte van €654 per kg naar €640. Inmiddels staat de zilverprijs op €669 per kg.

Wijziging van 12,5%

De FED pompt momenteel 120 miljard Amerikaanse dollars in de markt. De aangekondigde wijziging betekent een daling van 12,5% in de geldcreatie door de FED.

De eventuele renteverhoging kwam er tot dusver niet. De Europese Centrale Bank (ECB) loopt achter de FED aan qua planning. Ook de ECB pompt momenteel maandelijks 80 miljard euro in de markt.

Beide centrale banken zullen naar verwachting de stimulering af gaan bouwen. De laatste keer dat de ECB deze zogenaamde tapering toepaste was in 2018. De Italiaanse rente schoot toen omhoog richting de 4%.

Door het tweede traject van stimulering kon de ECB dit effect weer de kop indrukken. De laatste 3 maanden is de 10-jaars rente in Italie verdubbeld van 0,5% tot boven de 1%. Wanneer de ECB minder gaat opkopen zal deze rente verder stijgen.

De staatsschuld van Italie is hard opgelopen de laatste 2 jaar. De verhouding schuld versus inkomen staat ver boven de 150% wat volgens economische maatstaven onhoudbaar is. De Italiaanse staatsschuld is 12 keer zo groot als die van Griekenland indertijd….

Goud kopen met account van Doijer & Kalff

Met het account van Doijer & Kalff koopt u zeer gemakkelijk en veilig fysiek goud. Een aankoop kan al vanaf 10 gram. Tien gram heeft ongeveer een waarde van €500.

Het goud wordt op naam opgeslagen. Veel klanten kopen maandelijks goud om zo een stuk vermogen op te bouwen. De opslagkosten zijn vanaf €60 per jaar. Hiervoor kunt u voor €10.000 aan goud opslaan.

Koopt u meer, bijvoorbeeld voor €20.000 , dan betaalt u €120 per jaar (ofwel 0,6% per jaar). U kunt dan met een gerust hart op vakantie en u hoeft niet met edelmetaal over straat. Dat risico is volledig uitgesloten.

Onze terugkoopgarantie van 99% van de waarde van de goudprijs (lees spotprijs) is misschien wel het belangrijkste voordeel. Wanneer u edelmetaal thuis heeft en het wilt verkopen, dan moet nog maar blijken welke prijs u ontvangt en hoe snel u kunt verkopen.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november
Goud 30-11-2021

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell
Goud 23-11-2021

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud
Goud 18-11-2021

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud