AFM Vergunning
Goudprijs: 51,19 per gram 0.42%
Zilverprijs: 520,23 per kilo -0.0001%

Euro verliest 6,2% in 2018

12 november 2018 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

De euro is vandaag naar het laagste punt in anderhalf jaar tijd gezakt. De Europese munt stond in het begin van dit jaar nog boven de $1,20 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Inmiddels staat de wisselkoers op $1,1261.

De begrotingsperikelen in Italië en tegenvallende economische cijfers hebben een sterk negatief effect op de waarde van de euro. Italië heeft vandaag een vergadering over de begroting belegd. Morgen dienen de Italianen opnieuw een begroting te presenteren aan de Europese Commissie. De vorige begroting is door Brussel afgekeurd.

De markten hebben er blijkbaar weinig vertrouwen in want de euro daalde vandaag 0,76%. Ook de aandelenkoersen van Italiaanse banken stonden vandaag onder druk. De grootste bank van Italië, UniCredit, daalde bijna 2%. De aandelenkoers van UniCredit is de laatste 6 maanden 38% gedaald.

Ook de aandelenkoers van Intesa Sanpaolo verloor vandaag 2% van haard waarde. Sinds medio mei van dit jaar is aandelenkoers van deze bank met 38% gedaald. Intesa is een fractie kleiner dan UniCredit en de twee na grootste bank van het land. Beide banken hebben gezamenlijk een balanstotaal van boven de €1600 miljard.

De Italiaanse aandelenbeurs verloor 1% vandaag. In 2018 is de index in Milaan bijna 13% van haar waarde verloren. De Europese Commissie (EC) heeft vorige week de groeiraming voor Italiaanse economie verlaagd van 1,7% naar 1,2%. De eerder ingediende en afgekeurde begroting van -2,4% komt daardoor in feite uit op -2,9%. De EC wil dat de Italianen naar een tekort van -1,9% gaan.

Euro verliest en Italiaanse 10-jaars rente loopt op

Ondertussen is de euro in 2018 6,2% van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De rente op de 10-jaars staatsobligatie is vandaag opgelopen naar 3,46%. De Italiaanse banken hebben 10% van deze staatsobligaties in bezit.

De situatie rondom Italië heeft tot op heden de schulden van landen als Portugal en Spanje nog niet aangetast. De 10-jaars rente op de staatsschuld van Spanje en Portugal noteren (1,61% en 1,95%) onveranderd voor 2018. De banken in Spanje hebben het wel zwaar. Het aandeel van de grootste bank van Spanje, Banco Santander, verloor vandaag 1,2%. Het aandeel is in 2018 zo’n 23% gedaald.

De ECB is nog 7 weken actief in de markt om schuldpapier van diverse landen en andere assets op te kopen. Per januari eindigt het programma. De ECB zal naar verwachting de rente laag en ongewijzigd laten tot en met eind 2019. Mocht de crisis in Italië niet snel worden gecontroleerd dan zal dit in combinatie met het wegvallen van steun vanuit de ECB, gevolgen hebben voor de schulden van Italië maar ook voor andere Zuid Europese landen.

Update 14 november 2018: Italië doet opnieuw voorstel van tekort van 2,4% en groeiprognose van 1,5%

Goud kopen bij Doijer & Kalff

Wanneer u goud wilt kopen open dan een account bij Doijer & Kalff. Wij bestaan sinds 1825 en bieden via ons account goudbaren aan vanaf 10 gram voor slechts 0,7% boven spotprijs en hebben daarmee de scherpste prijzen in de markt. Zilverbaren zijn verkrijgbaar vanaf 1 kg, BTW-vrij en momenteel voor €418 per kg.

De goudprijs is in euro’s in 2018 1,46% gedaald.

Open hier een account en check ook eens de SALE waarin we bijna wekelijks goudbaren aanbieden tegen spotprijs!

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken