AFM Vergunning
Goudprijs: 44,56 per gram 0.29%
Zilverprijs: 543,86 per kilo 0.0197%

Euro daalt 4,5% in twee weken tijd

17 november 2016 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Euro is de laatste twee weken sterk gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. De Dollar is sterker geworden door stijgende rentes op de kapitaalmarkt in combinatie met de eventuele renteverhoging in december van dit jaar. Wanneer er meer geld in Dollars vloeit, omdat bijvoorbeeld de rentevergoeding hoger is dan in andere valuta’s, dan stijgt vervolgens waarde van de Dollar.

De recente daling van de Euro is hier grotendeels door te verklaren. Maar de Euro heeft momenteel nog een aantal andere factoren die de waarde van de munt beïnvloeden. Het komende referendum in Italië en de aanstaande verkiezingen in onder andere Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland zetten de munt verder onder druk. De overwinning van Donald Trump en daarmee een stem tegen de globalisering en zittende beleidsmakers, kan wel eens een trend zijn die ook in Europa voor de nodige onrust kan gaan zorgen.

Euro en belangrijke data

Bron: Bloomberg

De problemen in de Eurozone zijn veenbranden die elk moment weer kunnen opspelen. Een land als Italië met een schuld van ruim €2500 miljard, is Griekenland keer 10. De rente op de Italiaanse staatsobligaties is kunstmatig omlaag gebracht door het opkoopprogramma van de ECB. Ordinair geld printen zal uiteindelijk een korte termijn oplossing blijken want het probleem, onvoldoende financiële discipline, is niet opgelost. De markt zal uiteindelijk zijn werk doen.

Sterkere Dollar zet Goud en Zilver onder druk

Een sterkere Amerikaanse Dollar maakt goud en zilver duurder voor beleggers die in een andere valuta betalen. De Euro is sinds 4 november 4,5% van haar waarde verloren ten opzichte van de Dollar. Vanaf 2 mei van dit jaar heeft de Euro zelfs 7,7% verloren. In de laatste 2,5 jaar is de Euro zelfs ruim 23,5% van haar waarde verloren. De komende maanden kan de Euro dalen naar een wisselkoers van 1,0 met de Amerikaanse Dollar.

Wanneer de Dollar stijgt dan daalt de goudprijs in veel gevallen een factor harder op korte termijn. Op langere termijn maken tussentijdse correcties dit verschil weer goed. Een dalende valuta is misschien wel een van de beste redenen om een deel van het vermogen in goud en zilver te beleggen. Goud is de “uber valuta” en behoud koopkracht. Een ounce goud koopt al sinds duizenden jaren een goed maatpak en dat is nog steeds actueel.

Goud is sinds 2001 met gemiddeld 10,3% per jaar gestegen. In Euro’s is de goudprijs met 10,3% gemiddeld per jaar gestegen. Zilver laat een soortgelijk beeld zien. In Dollars is de zilverprijs met 11,6% gemiddeld per jaar gestegen versus 11,2% in Euro’s. De komende maanden zal de Europese munt verder worden getest…..

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken