010 - 254 0080
Goudprijs: 36,39 per gram 0.08%
Zilverprijs: 439,44 per kilo 0.0006%

De Goudprijs presteerde beter dan aandelen grootste goudmijnen

14 mei 2018 geplaatst in Goud

De goudprijs heeft het in 2018 beter gedaan dan de aandelen van de grootste goudmijnen in de wereld. Ook de HUI, de index van de producerende goudmijnen, zakte in waarde terwijl de waarde van goud juist steeg. De goudprijs staat inmiddels zo’n 1% hoger in 2018.

Wanneer de prijs van fysiek goud stijgt dan stijgen de aandelenkoersen van goudmijnen vaak harder dan de goudprijs volgens de meeste analisten. Maar de afgelopen jaren was dit zeker niet het geval. En ook in de eerste maanden van 2018 is dit patroon weer zichtbaar.

In de top 5 van grootste goudmijnen ter wereld waren er slechts 2 goudmijnen waarvan de aandelenkoers is gestegen. De waarde van de andere 3 goudmijnen is juist gedaald tussen de 7% en de 14%. De twee best presterende goudmijnaandelen stegen beide met 7%.

Newmont Mining steeg het hardst in 2018. Het aandeel Newmont Mining steeg van $37,52 naar het huidige nivo van $40,28. De procentuele stijging komt uit op 7,35%. Op nummer 2 staat Goldcorp met een stijging van 7,1%.

In onderstaand diagram een overzicht van de waardeontwikkeling in 2018 van goud, de HUI en de 5 grootste goudmijnen.

De goudprijs versus goudmijnen

De goudprijs versus HUI

Wanneer we de waarde van alle goudproducenten over een langere periode vergelijken met de ontwikkeling in de prijs van fysiek goud dan wordt het beeld over de eerste 5 maanden van 2018 bevestigd. De HUI is in de laatste 5 jaar met ruim 20% gedaald. De goudprijs steeg in dezelfde periode met 7,4%. Over een periode van 5 jaar blijkt fysiek goud meer rendement op te leveren dan een “brede investering in goudmijnen”.

De waardeontwikkeling van een aandeel van een goudmijn is naast de ontwikkeling van de goudprijs van veel meer factoren afhankelijk. De kwaliteit van het management, de invloed van lokale overheden, milieueisen, loonkosten, wisselkoersen, nieuwe ontdekkingen etc. zijn bepalend voor de waardeontwikkeling van een aandeel.

Over een periode van 10 jaar heeft fysiek goud het nog veel beter gedaan dan de HUI. Waar de HUI maar liefst 45% is gedaald steeg de waarde van goud met 42%. Het uitgangspunt dat goudmijnen harder stijgen dan de goudprijs is in ieder geval in de laatste 10 jaar niet juist gebleken.

Met een account van Doijer & Kalff kunt u goud kopen voor slechts 0,7% boven spotprijs! Open hier een account

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.