AFM Vergunning
Goudprijs: 48,82 per gram -0.05%
Zilverprijs: 664,97 per kilo -0.0027%

China import Goud: maandelijkse import goud 30% hoger dit jaar

25 maart 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

China Import Goud 2014. Volgens de laatste gegevens uit Hong Kong is de import van goud van Hong Kong naar het vaste land van China in februari uitgekomen op 109,2 ton.

Een stijging van 30% in vergelijking met 83,6 ton goud in januari van dit jaar. In vergelijking met januari 2013 is de stijging maar liefst 79,3%. In februari van 2013 kwam de invoer uit op 60,9 ton. Veel van het ingevoerde edelmetaal wordt gebruikt als onderpand voor leningen, meestal kortlopende kredieten, en in verband met de verslechterende kredietsituatie in China. Edelmetaalanalist bij Capital Futures Co, Liu Xu, geeft aan dat de beleidsmakers de ophoping van schuld proberen te ontmoedigen wat leidt tot strengere voorwaarden en de toename van dergelijke overeenkomsten.

China de nummer 1 goudimporteur van de wereld

Volgens de officiële cijfers ging China India in 2013 voorbij qua import van goud in de vorm van goudbaren, gouden munten en gouden sieraden. De import in 2013 kwam uit op 1067 ton goud. Een toename van 807 ton ten opzichte van 2012. De Nederlandse goudanalist Koos Jansen, die onder andere de cijfers analyseert van de SGE, stelt dat de import door China in 2013 boven de 2000 ton ligt.

India heeft ondanks de hogere invoerheffingen in 2013 975 ton ingevoerd. Maar door deze invoerheffingen nam de goudsmokkel toe. Schattingen zijn gemaakt in de richting van 200 ton voor 2013.

Vraag naar fysiek goud

De vraag in de fysieke goudmarkt was in 2013 in ieder geval zeer sterk. De uitstroom uit ETF’s ving de extra vraag vanuit China op in 2013. De eerste cijfers wijzen op verdere stijging van de fysieke vraag door China en India. De uitstroom uit de ETF’s is dit jaar gestopt. Sterker, de vraag naar goud in de vorm van ETF’s is met 22 ton toegenomen.

Daarnaast zijn er in India deze week 5 private banken benoemd door de Reserve Bank of India (RBI) om goud te importeren. Het betreft de banken HDFC Bank, Axis Bank, Kotak Mahindra Bank, IndusInd Bank en Yes Bank. Dit zou een boost kunnen geven aan de vraag naar goud in India waar het afgelopen jaar de premies op goud behoorlijk waren. Daarnaast overweegt de regering in India om de importheffingen te verminderen, wat een extra vraag naar goud kan betekenen.

De jaarlijkse mijnproductie van goud ligt rond de 3000 ton en is redelijk stabiel de laatste jaren. De recycling van “oud goud” is de laatste jaren sterk afgenomen. Kortom de fundamentele situatie van vraag en aanbod ziet er goed uit voor de beleggers in goud.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken