010 - 254 0080
Goudprijs: 36,47 per gram -0.03%
Zilverprijs: 428,51 per kilo -0.0002%

Centrale bank van India koopt na 9 jaar weer goud

04 september 2018 geplaatst in Goud

De centrale bank van India had begin 2017 iets meer dan 557 ton goud. India voegde de laatste 9 jaar geen goud toe aan de goudreserves. In november 2009 kocht India 200 ton goud van het IMF. De jaren hierna waren er geen mutaties in de goudreserves. Met een goudvoorraad van 557 ton staat India op nummer 10 van landen met de grootste goudreserves.

Op nummer 9 staat Nederland met een goudvoorraad van 612 ton. Volgens de laatste cijfers blijkt de centrale bank van India in de periode van juni 2017 tot en met juni 2018 weer goud te hebben gekocht. De centrale bank van India kocht 8,46 ton goud op.

Statistisch gezien betekent de aankoop een toename van 1,5% van de goudreserves. Gezien de onrust op de valutamarkten is de aankoop interessant. De komende maanden zal blijken of er meer centrale banken zijn die recent goud hebben gekocht om hun valuta te ondersteunen.

De goudvoorraad komt door de laatste aankoop uit op 566 ton. Het verschil met de goudvoorraad van Nederland is door de laatste aankoop gedaald naar 46 ton. Rusland, Turkije en Kazachstan zijn de laatste jaren de grootste kopers van goud. Zo koopt de centrale bank van Rusland jaarlijks meer dan 200 ton goud. Rusland staat inmiddels op nummer 5 van landen met de grootste goudreserves.

De grootste verkoper van goud onder de centrale banken de laatste jaren was de centrale bank van Venezuela. Inmiddels heeft het land bijna de gehele goudvoorraad verkocht. In 2018 verloor de Venezolaanse bolivar ongeveer haar volledige waarde. Het inflatiepercentage ligt in 2018 op 1.000.000%.

De consumenten uit India en China kopen ongeveer twee derde van de jaarlijkse wereldwijde goudproductie op. Zowel de Indiase roepie als de Chinese yuan devalueren jaarlijks aanzienlijk waardoor inwoners kiezen voor goud en deels zilver om hun vermogen op te bouwen.

Centrale bank van India dumpte Amerikaanse staatsobligaties

De Indiase roepie is sinds de laatste grote aankoop van goud (in november 2009) met 54% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De goudprijs is in dezelfde periode (gemeten in Indiase roepies) met 142% gestegen.

De centrale bank van India verkocht in de periode van april tot en met juni van dit jaar $10 miljard (2,5% van de totale reserves van India) aan Amerikaanse staatsobligaties. De uitbreiding van de goudreserves heeft volgens economen met name te maken met de diversificatie van de reserves van het land.

Meerdere landen hebben dit jaar hun positie in Amerikaanse staatsobligaties afgebouwd. De stijgende rente in de VS zet druk op de koersen van de Amerikaanse staatsobligaties. Ook Rusland heeft dit jaar de positie in Amerikaanse staatsobligaties hard afgebouwd. De Russen verkochten in 2018 $85 miljard van de $100 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties.

Met twee mogelijke renteverhogingen door de FED in de laatste 4 maanden van 2018 zal de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties door landen alleen maar hoger worden. Een effectieve tegenhanger van de Amerikaanse dollar is goud.

Doijer & Kalff verkoopt goudbaren in combinatie met beveiligde en verzekerde opslag in Nederland apart op uw naam. De goudbaren zijn al verkrijgbaar vanaf 10 gram. Een goudbaar van 50 gram kost momenteel €1667,50 per stuk.

Open een account  en profiteer ook van de SALE

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.