010 - 254 0080
Goudprijs: 35,11 per gram -0.12%
Zilverprijs: 409,60 per kilo -0.0021%

Bitcoin versus goud volgens Goldman Sachs

29 november 2017 geplaatst in Goud

Bitcoin bereikte vandaag een nieuw tussentijds record. De prijs van de meest populaire crypto currency, digitale munteenheid, tikte vandaag de $11.041 aan. Inmiddels staat de koers alweer 7,6% lager dan het hoogste punt van vandaag. Sinds de start van 2017 is de koers met 922% gestegen.

De koers van de digitale munt eindigde op 31 december van 2016 op $967. De huidige koers id $9884. De volatiliteit is enorm hoog. Zowel de AFM als De Nederlandse Bank gaven begin van deze maand een waarschuwing af voor nieuwe cryptomunten. Wanneer de koersen van deze digitale munten zo sterk stijgen dan trekt dat speculatief geld aan.

Goldman Sachs heeft zich recent uitgelaten over het verschil tussen goud en de meest bekende cryptomunt Bitcoin. Volgens analist Jeffrey Currie van Goldman Sachs hebben zowel Bitcoin als goud geen tegenpartijrisico. Daarnaast worden beide munten gemijnd, wat ze in potentie schaars maakt.

Liquiditeit van goud en Bitcoin

Volgens Goldman Sachs eindigt de vergelijking bij het feit dat goud een gevestigde en zeer liquide markt is. Goud wordt al duizenden jaren als geld beschouwd, in tegenstelling tot Bitcoin. Daarnaast ligt de marktkapitalisatie van Bitcoin, bij een koers van $11.000, rond de $168 miljard. Goud heeft een marktkapitalisatie van rond de $8,3 biljoen.

“Dat is een noemenswaardig verschil in liquiditeit” volgens Currie. Dat goud liquide is, ofwel gemakkelijk en snel om te zetten naar een betaalmiddel, is een van de grootste voordelen van een vermogen in goud. Volledig anders dan vastgoed, Bitcoin en andere assets. Zeker internationaal gezien, is goud zeer liquide. Het kan overal ter wereld worden omgewisseld in locale valuta.

De lage liquiditeit in Bitcoin is tevens een van de redenen dat de koers hard is opgelopen, volgens Jeffrey Currie. Tegelijkertijd is de goudprijs in Amerikaanse dollars dit jaar met ruim 11% gestegen. Goud heeft moeite met het doorbreken van het niveau van $1300.

Analist Currie van Goldman Sachs geeft aan dat de goudmarkt een soort van volwassen niveau heeft bereikt qua liquiditeit waardoor de goudprijs nooit de volatiliteit zal tonen, zoals deze momenteel te zien is bij Bitcoin. Goldman Sachs kwam recent met een rapport naar buiten waarin de bank goud prevaleert boven deze digitale currency.

Check regelmatig onze SALE

Open nu een account en koop een van de meest liquide assets voor slechts 0,7% boven spotprijs. Aankopen kunnen al vanaf €350.

Doijer & Kalff

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.