AFM Vergunning
Goudprijs: 51,19 per gram 0.03%
Zilverprijs: 535,73 per kilo 0.0042%

Beleggen in Goud versus beleggen in de HUI

31 augustus 2018 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Beleggen in goud is voor veel beleggers ter diversificatie van hun vermogen. Goud biedt de belegger bescherming tegen onder andere geldontwaarding en monetaire onzekerheid.  Dit jaar zijn er tal van voorbeelden van extreme geldontwaarding. De valuta’s van de diverse zogenaamde emerging markets staan flink onder druk.

Zo is de Argentijnse peso in de laatste 5 jaar meer dan 500% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Over een periode van 10 jaar komt de daling zelfs uit op meer dan 1000%. De Turkse lira verloor in een periode van 5 jaar meer dan 200% en in 10 jaar tijd bijna 500%. De Venezolaanse bolivar spant de kroon met een inflatie van 1 miljoen procent in 2018.

De euro en de Amerikaanse dollar zijn relatief sterk maar ook deze munten verliezen elk jaar een deel van hun waarde. De ECB en de FED streven naar een inflatie van rond de 2%. We spreken hier over het officiële cijfer. Het werkelijke cijfer ligt in de praktijk vaak vele malen hoger omdat de basis van de officiële meting continu wordt aangepast.

Inflatie is de manier van centrale banken om op langere termijn schulden te verlichten. Het inkomen stijgt elk jaar een beetje en de schuld wordt relatief kleiner. Inflatie betekent ook dat het spaargeld en andere vormen van vermogen langzaam worden aangetast. Zeker wanneer de rente laag staat.

Ondertussen stijgen de prijzen en neemt dus de koopkracht van het geld af. De huizenprijzen zijn een goede indicator van de inflatie ondanks dat er andere factoren zijn die de prijsontwikkeling beïnvloeden. De gemiddelde huizenprijs lag in 1970 rond de €23.500. In 2017, bijna 50 jaar later, staat het cijfer op €263.000. Maar de goudprijs is misschien wel de beste indicator van inflatie.

Beleggen in goud versus goudmijnen

De goudprijs is sinds 2003 flink gestegen in alle valuta’s. Hieronder een overzicht van de ontwikkeling van de goudprijs in de 9 meest verhandelde munten.

Beleggen in goud

Bron: Goldprice

Goud heeft de laatste 15 jaar een rendement tussen de 6,9% en de 11,6% gemiddeld per jaar behaald. Het rendement in de Indiase roepie was het hoogst. Goud gemeten in de Zwitserse frank kwam uit op 6,9% gemiddeld per jaar. In euro’s is de goudprijs met 8,7% gemiddeld per jaar gestegen.

Van de 15 jaar is er in 4 jaar sprake geweest van een daling. In 2013 was de daling extreem met -31,2%. In 2010 was de stijging ver boven het gemiddelde met 38,8%. In 2018 is de goudprijs zo’n 5% gedaald. Het huidige niveau is €33.300 per kg / $1202 per oz. Wanneer je als belegger goud wilt kopen dan heb je de keuze tussen het kopen van fysiek goud of goudmijnaandelen.

Goudmijnaandelen profiteren gemiddeld harder van een stijging van de goudprijs dan fysiek goud maar de waarde van de belegging in goudmijnen is tevens afhankelijk van de kwaliteit van het management, de invloed van lokale overheden, milieu-eisen, de concentratie van goud in de grond etc. Wanneer de goudprijs stijgt betekent dit niet automatisch dat de koersen van de aandelen van goudmijn stijgen.

De goudprijs is in de eerste 8 maanden van 2018, in de Amerikaanse dollar, met 8,1% gedaald. De HUI, de index van de producerende goudmijnen, is met 26% gedaald. Fysiek goud heeft het dit jaar met factor 3,2 beter gedaan dan de aandelen van goudmijnen. Over een periode van 5 jaar heeft een belegging in goud het met factor 3 beter gedaan dan de index van de goudmijnen.

Goudmijnen hebben steeds meer moeite met het vinden van nieuwe ondergrondse reserves. Dit vertaalt zich op termijn in een hogere goudprijs. Voor de goudmijnen kan de krimp in de goudreserves zwaarden wegen dan de stijging in de goudprijs. Beleggen in goud kan daardoor een hoger rendement opleveren dan een belegging in verschillende goudmijnen.

Mocht u fysiek goud in de vorm van goudbaren willen kopen dan kunt u hieronder een account openen. Doijer & Kalff verkoopt goudbaren tegen de scherpste prijzen in Europa. De goudbaren worden opgeslagen apart op uw naam in een zwaar beveiligde kluis in Nederland.

Goud is al te koop vanaf 10 gram ofwel €335,- / (€1040 per troy ounce).

Open hier kosteloos een account

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken