Beleggen in Aandelen versus Beleggen in goud

Gepubliceerd op 22 Nov 2020

Beleggen in aandelen of juist in goud? Goud is de laatste jaren populairder geworden onder beleggers en spaarders. Maar heeft het ook wat opgeleverd? We hebben een vergelijking gemaakt tussen de AEX en goud.

In deze vergelijking gaan we uit van een belegging in fysiek goud gemeten euro’s. Een aantal aandelen in de hoofdindex leveren dividend op. Hierdoor zal een belegging in aandelen hoger kunnen uitvallen dan alleen het rendement op de index. We hebben het dividendrendement niet meegenomen in de vergelijking.

Periode van 1 jaar en 5 jaar

Wanneer we kijken naar dit jaar dan is de goudprijs, gerekend in euro’s, met 16,7% gestegen. De AEX is in 2020 gedaald van 604 naar de huidige stand van 601 punten. Dit komt neer op een daling van 0,5%.

Een belegging in goud rendeerde in 2020 dus veel beter dan een belegging in de AEX.

Wanneer de vergelijking over een periode van 5 jaar bekijken dan zien we dat de AEX met 36% is gestegen. Fysiek goud steeg in dezelfde periode met 56%.

Ook hier heeft goud het beter gedaan dan de AEX.

Periode van 10 jaar en 20 jaar

Over een periode van 10 jaar is de AEX met 69% gestegen. Een belegging in goud is in de laatste 10 jaar met 50% gestegen. Hier presteerden aandelen uit de hoofdindex dus beter dan goud.

Veel beleggers die goud kopen hebben als uitgangspunt dat ze het edelmetaal voor een lange periode (vaak langer dan 10 jaar) aanschaffen.

Wanneer we de stijgingen over de laatste 20 jaar bekijken dan daalde de AEX met 5,6%. Een belegging in goud steeg met 435%. Goud is sinds 2005 met 11,8% gemiddeld per jaar gestegen.

Bijna alle accounthouders van Doijer & Kalff hebben een positief rendement op hun belegging goud. Inmiddels staan de meeste posities in zilver ook in de plus.

Black Friday SALE bij Doijer & Kalff

We hebben een grote SALE gepland staan bij Doijer & Kalff op Black Friday. Fikse korting op goud en zilver! Accounthouders ontvangen zoals gebruikelijk de aankondiging van deze actie! Mocht u nog geen account hebben dan kunt u nog een account aanmaken en profiteren.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden
20-09-2021

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB
09-09-2021

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB

Goudprijs blijft boven de $1800 na aankondiging tapering FED
29-08-2021

Goudprijs blijft boven de $1800 na aankondiging tapering FED