Barrick Gold gaat terug naar de toekomst

Gepubliceerd op 20 feb 2015
door Reinoud Bogert

Barrick Gold heeft heeft duidelijkheid gegeven over de strategische plannen van het bedrijf. De CEO, Kevin Thornton, heeft deze week in een toelichting op de kwartaalcijfers de plannen van het bedrijf uit de doeken gedaan.

Barrick Gold leek plannen te hebben om zich meer te focussen op een breder productenpalet. Maar Thornton gaf aan dat het bedrijf terug naar de toekomst wil.

Barrick Gold de grootste goudmijn ter wereld

Barrick Gold werd in 1983 opgericht door Peter Munk. De huidige CEO Kevin Thornton is 61 jaar en heeft een verleden als senior bankier bij Goldman Sachs.

Het bedrijf begon met een aandeel in 1 goudmijn en groeide vervolgens uit naar een bedrijf met goudmijnen in 5 continenten. Inmiddels produceert Barrick Gold 22% meer goud per jaar dan Newmont Mining, de nummer 2 op de lijst van grootste goudmijnen in de wereld.

Thornton stelde duidelijk dat ze terug gaat naar haar roots. Een focus op goud in combinatie met een slanker bedrijf, meer decentralisatie en een reductie van de schuld van 29%.

Het resultaat moet bestaan uit een toename in de vrije kasstroom en hoger rendement. De formule die het bedrijf de grootste goudmijn ter wereld maakte.

De laatste jaren is het onrustig geweest zowel binnen als buiten Barrick Gold. De daling in de goudprijs, de enorme schuldenpositie van rond de $10 miljard, verloop binnen de directie en een dalende aandelenprijs vormden het beeld rond het bedrijf.

De onrust bij de aandeelhouders is sterk toegenomen. Thornton zou geen duidelijke visie hebben en een fusie tussen Barrick en Newmont zou uitkomst bieden.

Het aandeel Barrick Gold is in de laatste 3 jaar van $55 gedaald naar de huidige koers van $12,83 per aandeel. De gehele sector is sterk gedaald in de afgelopen 3 jaar maar het aandeel Barrick Gold was de sterkste daler onder de de aandelen van de 5 grootste goudmijnen.

Analisten reageerden gemiddeld positief op de aankondigen van het bedrijf. TD Securities in Toronto zag met name het plan om de schuld te verlagen als reden om de aanbeveling te verhogen naar kopen van houden. Het aandeel is dit jaar met 28% gestegen. Het aandeel steeg deze week met ruim 8%.

Inconsistente visie

CEO Thornton kondigde in december 2013, toen hij nog geen CEO was, aan dat Barrick Gold van een meer pure goudmijn naar een meer gediversifieerde speler (inclusief base metals) getransformeerd zou moeten worden.

Maar na kritiek van diverse aandeelhouders kondigde hij deze week een tegenovergestelde aan. Naar onze mening duidelijk een CEO die geen overtuigende visie heeft en op basis van de invloed van aandeelhouders is geswitcht naar een andere visie.

Het aandeel noteert momenteel $12,90.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen