AFM Vergunning
Goudprijs: 47,47 per gram -0.22%
Zilverprijs: 691,21 per kilo -0.0046%

Aandelen Goudmijnen dalen terwijl Goudprijs stijgt

20 januari 2016 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Aandelen goudmijnen zijn in 2016 gemiddeld gedaald terwijl de goudprijs is gestegen. Normaal gesproken stijgen de aandelen van goudmijnen harder dan de goudprijs stijgt en vice versa. Maar de situatie in de goudmarkt is nu compleet anders. In de eerste twee weken van 2014 steeg de goudprijs 8,2%. De aandelen van de 5 grootste goudmijnen stegen vorig jaar in de eerste 2 weken met 26%. De aandelen van de goudmijnen stegen met iets meer dan de factor 3 dan de goudprijs. Lees het artikel hier: Goudmijnen stijgen gemiddeld 26% in 2015.

In de eerste 13 handelsdagen van 2016 staat de goudprijs 4,15% hoger dan op de laatste handelsdag van 2015. De aandelen van de 5 grootste goudmijnen zijn gemiddeld juist gedaald dit jaar. Slechts 2 goudmijnen zijn dit jaar in aandelenkoers gestegen terwijl de andere 3 flink zijn gedaald. De gemiddelde daling komt uit op 4,26%. De Dow Jones daalde in de eerste 2 weken van 2015 met iets meer dan 2,5%. In de door ons gekozen periode in 2016 daalde de Dow Jones met iets meer dan 10%. Het sentiment in de aandelenmarkt is de afgelopen periode flink veranderd. Deze situatie was in 2015 niet aan de orde. Wellicht is dat de meest voor de hand liggende verklaring voor het verschil. Maar de verschillen in de koersontwikkeling van de aandelen zijn vrij groot.

In onderstaand overzicht is de stijging of daling van de aandelen goudmijnen weergegeven:

Aandelen Goudmijnen 2016

Aandelen Goudmijnen

AngloGold is het aandeel dat het hardst is gestegen dit jaar gevolgd door Barrick Gold. Het aandeel Barrick Gold is in 2016 met 9,9% gestegen en het aandeel AngloGold is dit jaar met 12,3% gestegen. De verschillen kunnen te maken hebben met een afwijkend verloop van de aandelenkoers over een langere periode. Wanneer een aandeel over een periode te hard is gedaald volgt er in veel gevallen een herstelbeweging.

Over geheel 2015 heeft het aandeel Newmont Mining het het beste gedaan met een daling van 5%. AngloGold was de nummer 2 in 2015 met een negatief rendement van 18%. Barrick Gold daalde 31%, Kinross zakte 35% en Goldcorp sloot de lijst met een verlies van 37%. AngloGold heeft het in 2015 relatief goed gedaan. In 2016 heeft het aandeel de beste score neergezet. Het verloop in de koers van de aandelen in 2015 lijkt geen noemenswaardige invloed te hebben gehad.

AngloGold

AngloGold is na Barrick Gold en Newmont Mining de drie na grootste goudmijn ter wereld. Het bedrijf is met 21 projecten actief in 4 continenten. Het grootste deel van de goudproductie van AngloGold komt uit Afrika en Zuid Amerika. Deze projecten hebben de kosten van het mijnen van goud in lokale valuta terwijl de opbrengst in Amerikaanse Dollars is.

Het bedrijf haalt zo’n 40% van het geproduceerde goud uit Zuid Afrika. De Zuid Afrikaanse Rand is in de laatste maand met 11,3% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Over het afgelopen jaar is de Zuid Afrikaanse Rand zelfs met 45% gedaald. Het bedrijf profiteert van de zwakke munt uit Zuid Afrika versus de relatief sterke Amerikaanse Dollar. Met name bovenstaande situatie zal de belangrijke reden zijn voor de stijging in het aandeel van AngloGold.

We houden de koersontwikkelingen de komende weken en maanden nauw in de gaten. Wanneer er noemenswaardige ontwikkelingen zijn dan berichten wij verder.

Schrijf je hieronder in voor het laatste nieuws omtrent de goudmijnen.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken