Aandelen Barrick Gold, insiders slaan aandelen in

Gepubliceerd op 12 nov 2014
door Reinoud Bogert

Aandelen Barrick Gold, het grootste goudmijnbedrijf ter wereld, zijn naar een twintig jaars dieptepunt gezakt. De daling van de goudprijs de afgelopen 3 jaar heeft de goudmijnaandelen geen goed gedaan.

De aandelen van Barrick noteerden in 2011 rond de $55 per aandeel. Sindsdien is de prijs van het aandeel met net geen 80% gedaald. Momenteel noteren aandelen Barrick Gold $11,60.

Barrick Gold heeft een schuld van ruim $13 miljard en heeft de laatste jaren enorm in de kosten moeten snijden. De huidige koers van aandelen staat op het niveau van 1991.

De goudprijs staat een stuk hoger dan in 1991 maar de kosten voor het mijn van goud zijn in de loop der tijd enorm toegenomen.

Daarnaast dalen al jaren de concentraties goud in de grond waardoor mijnbouw bedrijven meer grond moeten verzetten en gemiddeld dieper goud mijnen. De stijging van de olieprijs heeft tevens voor extra kosten gezorgd aangezien dit soort bedrijven enorm veel diesel verbruiken.

Insider kochten aandelen Barrick Gold

De grote schuldpositie van Barrick Gold en de dalende goudprijs dwingt het bedrijf naar oplossingen te zoeken. in juli van dit jaar trad de CEO af.

Eerder dit jaar waren er gesprekken tussen Newmont Mining en Barrick Gold in verband met een mogelijke fusie. De synergie voordelen, tussen de twee grootste goudmijn bedrijven, zouden behoorlijk zijn en werden ingeschat op ongeveer 1 miljard Dollar.

Uiteindelijk zijn de gesprekken gestaakt. Wellicht dat er de komende tijd weer leven komt in de kansen op een mogelijk samenvoeging van beide bedrijven.

In april van dit jaar steeg de goudprijs gestegen met ruim 6% ten opzichte van de laatste dag van december. De 5 grootste goudmijnen stegen in diezelfde periode met gemiddeld 22%.

Goudmijnen stijgen of dalen veel harder dan de goudprijs. Wanneer insiders aandelen Barrick Gold kopen dan wordt het meestal interessant.

Uit de laatste cijfers bleek dat de Chief Financial Officer, Ammar Al-Joundi, aandelen Barrick Gold heeft gekocht. Al-Joundi kocht 5000 aandelen op $11,83 per aandeel. Daarnaast heeft Kevin Thomson, Hoofd Strategische Zaken, 15.301 aandelen Barrick Gold ingeslagen.

Thomson betaalde in totaal $200.000 op een gemiddelde prijs $13,18 per aandeel. Beide heren kochten op dezelfde dag de aandelen in.

De insiders die de aandelen kochten hebben blijkbaar vertrouwen in het aandeel en daarmee in de goudprijs, die grotendeels de koers van Barrick Gold bepaald. Dit jaar zijn de aandelen Barrick Gold met 28% gedaald.

De hoogste koers van het aandeel Barrick Gold noteerde dit jaar $21,08 en de laagste koers was $10,87.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen